Hoppa till huvudinnehåll

Efter Nio – ett kvällsprogram mitt i livet

Sonja Kailassaari och mårten svartström skrattar
Programvärdarna i Efter Nio, Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Sonja Kailassaari och mårten svartström skrattar efter nio

Måndagen den 25 augusti kör det nya kvällsprogrammet Efter Nio igång. Men vad är det för ett program egentligen? Programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström berättar.

Sonja och Mårten, är det en Talkshow, ett magasin- eller ett lifestyle-program?

– Neej! Magasinprogram får mig att tänka på Söndagsöppet som sändes på 80-talet. Sanningen ligger väl någonstans mellan de nämnda genrerna, konstaterar Mårten.

Målet för programvärdarna Sonja och Mårten är att skapa en helhet som det känns bra att inleda veckan med på måndagskvällen och kanske tjuvstarta helgen med redan på torsdagskvällen.

– Vi bjuder in intressanta kändisar som hellre får berätta om sina livsval än om sina senaste bedrifter. Vi vill alltid komma dem under huden. Bjuder vi t.ex. in Alexander Stubb så prisar vi inte hans duktighet utan försöker istället få honom att reflektera över vad det är som driver honom i karriären och vart det är han strävar. Förutom kändisar samtalar vi också med okända människor med fascinerande berättelser, berättar Sonja.

Efter Nio behandlar det mesta som fyller våra liv; hälsa, relationer, konsumentfrågor, fritid, sociala medier, hedonism, etc. Programmet vill nå människor som är mitt i livet och ta upp saker som man inte visste att man ville veta. Det kommer att bli mycket vardagslyx och njutning, men också behandling av frågor som berör de flesta av oss i vår vardag och som man kan relatera till.

Vi skildrar inte, vi upplever

Efter Nio är inte bara pratande huvuden i en studiomiljö. Fördjupande intervjuer är viktiga i programmet, men att uppleva saker är minst lika viktigt. Sonja och Mårten gör också konkreta saker utöver snackandet.

– Vi skildrar inte fenomen, utan vi upplever dem. I varje program lägger jag eller Mårten oss i blöt och testar t.ex. ny konsumtionsteknologi, spiritualitet, hälsotrender, går på arbetsintervjuer eller lever på existensminimum, berättar Sonja.

Förutom Sonja och Mårten kommer också Robban Nilsson och Joakim Rundt att agera som ansikten i inslag som spelas in utanför studion. Det ryms mycket i ett program på sextio minuter, därför varvas studiointervjuer med action och besök hos intressanta människor och intressanta platser.

– Sedan får vi inte glömma lite fräckhet och humor! Trots att vi hjälper människor varva ner innan läggdags så betyder det inte att vi är tillrättalagda ja-sägare. Vi tillåter också att ytan är lite grov när situationen tillåter det, avslutar Mårten.

Efter Nio sänds måndagar och torsdagar kl. 21:00 i Yle Fem. Det första programmet sänds måndagen 25 augusti.