Hoppa till huvudinnehåll

Han räddade 2000 från säker död

Tapani Brotherus, en av Vegas sommarpratare 2014
Tapani Brotherus är en av Vegas Sommarpratare 2014 Tapani Brotherus, en av Vegas sommarpratare 2014 Bild: Yle/Heidi Grandell-Sonck tapani brotherus

För 40 år sedan upplevde ambassadör Tapani Brotherus och hans familj de dramatiska händelserna i Chile i och med militärkuppen. Väl medveten om att Finlands ambassad i Santiago inte fick släppa in oinbjudna gäster, kom Brotherus att gömma och rädda tusentals chilenare från en rätt säker död.

Vegas sommarpratare Tapani Brotherus är sedan länge pensionerad från utrikesministeriet. Han berättar om de dramatiska tiderna före och efter att Chiles president Salvador Allende störtades. I sitt sommarprat spelar Brotherus upp ett stycke ur Allendes sista tal till folket. Presidentens starka slutord framkallar kalla rysningar sommarvärmen till trots.


”Historien är på vår sida. Andra människor kommer att överstiga dessa grymma och grå tider. Det kommer inte att dröja länge före frihetens breda banor öppnar sig igen för det chilenska folket.”

Det här var Salvador Allendes sista ord den 11 september 1973.

- Det tog en generation eller exakt 17 år av diktatur innan generalerna sopades undan. Det här skedde inte genom vapen och våld utan genom en folkomröstning.

Kom till Chile 1971

Tapani Brotherus var drygt 30 år när han och familjen, bestående av fru, två barn och en hund kom till Chile, en 33-årig novis, säger han själv. Han kom till Santiago där han byggde upp Finlands ambassad. Året var 1971. Finländarna blev varmt mottagna.

- Men när militärdiktaturen tog över var det slut med vänligheten.

USA rädd för kommunistisk landsstigning

Militärkuppen föregicks bland annat av ett statsbesök av Kubas president Fidel Castro, ett besök som drog ut på tiden.
- Statsbesöket orsakade en hel del politisk upphetsning. Chilenarna var både för och emot, amerikanerna var nästan hysteriska och rädda för kommunistisk landsstigning. Till och med det att Finland hade öppnat en diplomatisk representation ansågs suspekt.

Allendes fall ledde till massflykt till ambassaderna. De latinamerikanska blev först fullbokade. Gränserna till grannländerna stängdes.

- USA, som var militärkuppens främsta sponsor, tyckte illa om att dess allierade skulle ta emot militärjuntans fiender. Strax efter kuppen fanns det alltså relativt få tillflyktsorter för Allendes anhängare. Ju mindre känt och mera avlägset landet var, desto bättre för de förföljda.

Ambassaden härbärge för avhoppare

Finlands ambassad tog emot de första flyktingarna några dagar efter militärkuppen.

- Sveriges ambassadör hade statsminister Olof Palmes stöd att ta emot folk, att slå Kekkonens nummer kom jag inte ens att tänka på.

I stället skickade Tapani Brotherus brev till UM.s statssekreterare och förklarade läget.

- Jag fick aldrig något svar, men när huset var fullt av chilenska avhoppare ringde jag till den jourhavande tjänstemannen på UM.

Brotherus höll låg profil. Medan svenskarna öppet berättade att de tog emot chilenska avhoppare, ifrågasatte finländska journalister Finlands agerande.

- Jag sade att visst var det häftigt, men det som passar Sverige, passar inte varje gång oss. Men journalisterna misstänkte att vi trots det hade någonting på gång.

Vilket man hade. Sent omsider fick Brotherus grönt ljus från Helsingfors och regeringen meddelade att Finland var villigt att ta emot en del av chilenarna.

- Ambassaden må ha sett ut som en flyktingförläggning invändigt, men utåt liknade vi mest en respektabel sällskapsresearrangör. Vi tog med jämna mellanrum våra avhoppare till flygfältet i bussar och med poliseskort på motorcyklar.

Totalt förde ambassaden i Finland ut runt 2000 människor. Största delen for till DDR (forna Östtyskland) men några hundra chilenare kom också till Finland.

Bland annat den här musiken spelar Tapani Brotherus i sitt sommarprat:

Tapani Brotherus sommarpratar den 13 augusti kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Nyligen publicerat - Vega