Hoppa till huvudinnehåll

Heidi Hautalas skattefusk inspirerade ny webbtjänst

Heidi Hautala testar Palkkaus.fi
Heidi Hautala inspirerade Janne Isosävi till att utveckla en smidig tjänst för att räkna ut och betala skatterna på löner som hemhushållen betalar ut. Heidi Hautala testar Palkkaus.fi Bild: Yle/Helena von Alfthan palkkaus.fi

En ny webbtjänst skall göra det lättare för privatpersoner att anställa städare, hantverkare eller barnskötare till sitt hem. Arbetsgivaren betalar 1 procent av lönen till företaget som driver tjänsten, och får allt från skatter till socialskyddsavgifter skötta på en gång.

Europaparlamentariker Heidi Hautala är galjonsfigur för den nya webbtjänsten som lanserades med buller och bång. Hautala fick framför den samlade presskåren skriva in en lön på 300 euro hon tänkt betala för vedarbeten på sin sommarstuga och se med en gång vilka pensionspremier hon skall betala ut.

- Jag är väldigt stolt över att jag var en av de viktigaste orsakerna till att företaget och tjänsten blev till. Ofta är det så att man inte vill bryta mot lagen när man undviker sina plikter som arbetsgivare i ett hushåll eller ett litet företag. Det är mycket komplicerat att vara arbetsgivare, det finns 720 olika sätt att betala ut lön på, säger Hautala.

Ifjol fick Heidi Hautala lämna ministerarbetsgruppen för bekämpning av grå ekonomi, eftersom det uppdagats att hon år 2009 köpte städtjänster samt lät göra en dörreparation i sitt hem utan att betala skatt eller andra avgifter. Hon hade då gärna använt en tjänst som Palkkaus.fi.

- Jag förstod inte att jag hade delvis med ett företag att göra med sina plikter. Och när det gäller hemstädning borde jag ha betalat 30 euro som pensionsavgift vilket jag inte gjorde, kommenterar Hautala fallet.

Jan Vapaavuori lanserade webbtjänsten

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori Jan Vapaavuori Bild: Yle näringsminister

Det är bolaget Löneräkning Finland Ab som startat upp portalen Palkkaus.fi. En trivsam och färgglad hemsida ger enkla instruktioner – kolla här med ett knapptryck vilket hushållsavdrag du kan få, tryck en gång för att räkna ut skatterna som ska på lönen. Arbetsgivaren betalar in en klumpsumma som Palkkaus.fi ser till att hamnar i rätt fickor hos skatteverket och försäkringsbolag.

Näringsminister Jan Vapaavuori fick trycka på den gröna knappen som lanserade webbtjänsten Palkkaus.fi idag. Han ser det som positivt att det privata näringslivet skapar en tjänst som skall göra det lättare att betala skatter.

- Privata sektorn visar även i det här fallet att de tycks vara mera kreativa än vad staten har varit. Det finns ju ingen orsak varför staten inte skulle ha kunnat skapa en tjänst av det här slaget men det tycks bara vara så att den privata sektorn är mera kreativ. Huvudsaken är att någon gör det här, säger Vapaavuori som hoppas att webbtjänsten skall skapa fler arbetstillfällen.

Skatteverket har egen webbtjänst för att räkna ut lönen

Robbie Lindberg
Robbie Lindberg är en av grundarna bakom webbtjänsten Palkkaus.fi. Robbie Lindberg Bild: Yle/Helena von Alfthan robbie lindberg

Skatteverket har en egen webbtjänst som underlättar löneutbetalning men inte kostar något på adressen Palkka.fi.

- Palkka.fi skiljer sig mycket från Palkkaus.fi. För det första har beskattaren en obligo att täcka alla yrkeskategorier vilket vi inte gör. Dessutom måste de samarbeta med alla bankinstitutioner och försäkringsbolag. Vi vänder oss till hemhushållen och man tänker då på städhjälp, barnhjälp och snickare. Det kanske viktigaste är att vi inte bara räknar ut lönen, man kan också betala lönen genom oss, säger Robbie Lindberg som är en av grundarna bakom Palkkaus.fi.

Läs också