Hoppa till huvudinnehåll

Katja Johansson: Det var svårt det här med namn

Katja Johansson är reporter och arbetar för Svenska Yle.
Katja Johansson är reporter och arbetar för Svenska Yle. Katja Johansson är reporter och arbetar för Svenska Yle. Bild: Yle/Jyrki Valkama katja johansson

Ta några upptagna telefoner, en del förvirring och en smärre dos kommunikationsmissar. Resultatet är yrseln kring vad Posten, förlåt Posti, egentligen ska heta nu.

Det börjar med ett hurra på redaktionen. Pressmeddelandet om att post- och logistikföretaget Itella tar tillbaka sitt gamla namn dimper ner på morgonen. Alla är överens om att det här är dagens bästa nyhet hittills.

Fast så fort vi hunnit läsa pressmeddelandet på typiskt konsultspråk uppstår frågan. Vad ska butiken heta på svenska? Överallt hänvisas enbart till det anrika namnet Posti. Bara att hoppa på telefonen.

Uppdrag: utreda

Det gör man ju, ringer folk. Oftast många många gånger per dag när man jobbar som journalist. Men att få tag på någon på Pos…ursäkta Itella, som får uttala sig och som vet något om namnfrågan är inte helt enkelt.

Nåväl. Efter ett antal upptagna linjer och hissmusik i telefonkön lovar vd:ns sekreterare att högsta chefen ringer mig så fort som möjligt. Han borde ju veta.

En kvart senare ringer sekreteraren tillbaka och säger beklagande att vd:n dessvärre inte hinner tala med mig just nu, han har bråttom till presskonferensen. Det kan jag ju förstå. Samtidigt upplyser jag sekreteraren om att tittare, lyssnare och webbanvändare väldigt gärna vill få klarhet i vad koncernen ska heta i framtiden. Posti – Posten eller bara Posti? Jag säger med en lätt pressad stämma att folk börjar bli otåliga.

Simultant med det här samtalet har jag skickat e-post till koncernens informationsavdelning (de svarar inte i telefonen som är konstant upptagen). Sekreteraren lovar för sin del sända min fråga vidare till informationsmänniskorna.

Äntligen svar!

Några krokar ute alltså. Småningom inleds Itellas presskonferens. Den, där vd:n då alltså befinner sig. Vår reporter finns på plats och snart börjar även han höra av sig.

Men före det lyckas jag äntligen per telefon få tag på informationsavdelningen. Och där är beskedet klart. Itellas nya officiella namn är Posti och inget annat. Jag frågar ytterligare en gång om det är helt säkert att koncernen inte ska heta Posten på svenska. Nej, säger den hjälpsamma damen vid informationsdesken, koncernen ska ha ett enda entydigt namn för att varumärket ska vara klart och tydligt.

Tack för hjälpen säger jag och skyndar mig att uppdatera texten på vår webbplats. Saken utredd och vi kan gå vidare. Dessutom lovar informationsdamen att marknadsförings- och varumärkeschefen ger mig en intervju på temat så fort presskonferensen är slut.

Fast då ringer telefonen. Det är kollegan som hör av sig från presskonferensen. Där förklarar ledningen som bäst att koncernen också i framtiden är tvåspråkig, och att den också i framtiden kommer att ha namnet Posten.

Nya frågetecken

Lätt tryck vid tinningarna och ett nytt samtal till informationsmänniskorna. Där är förvirringen total. Nej, den här vändningen känner man inte till. Den uppgift informationsavdelningen har är att koncernens namn är Posti. Fortfarande. Jag säger att det nu verkligen brådskar med ett bu eller bä. Webbtexten tål inget mer rådd kring saken och i radionyheterna klockan tolv måste vi kunna ge klart besked. Informationsdamen låter lätt pressad och lovar att marknadsförings- och varumärkeschefen ringer mig bums.

Vilket hon gör. Någon minut senare förklarar hon att Itellas officiella varumärkesnamn i framtiden är Posti. Inte Posti-Posten, inte heller Posten. Till namnet Posti tillfogas Group Oyj. Men – i praktiken kommer det svenska Posten att hänga kvar ute på postkontoren. För där betjänas ju folk på båda språken, konstaterar chefen.

Texten formuleras om än en gång, klippet körs ut i radiosändningen klockan tolv och jag känner att trycket vid tinningarna övergått från lätt till medelhårt.

Det är inte så lätt det här med budskap, inte ens om man jobbar med att förmedla sådana.

Läs också:
Itella blir Posti igen