Hoppa till huvudinnehåll

Konst och kräftor på Elverket

Johanna Lecklins videoverk om en kräftverk
Johanna Lecklins videoverk om en kräftskiva. Johanna Lecklins videoverk om en kräftverk Bild: Yle/Monica Slotte johanna lecklin,kräftskivor

Pro Artibus inleder hösten med utställningen Kräftskivan - en finlandssvensk karneval. Den visar att ritualer och relationer är viktiga för oss.

Konstnären Anna Rokka jobbar med skivor
Anna Rokka Konstnären Anna Rokka jobbar med skivor Bild: Yle/Monica Slotte anna rokka,kräftskivor
Konstnär Pauliina Turakka Purhonen invid sina textilskulpturer
Pauliina Turakka Purhonen Konstnär Pauliina Turakka Purhonen invid sina textilskulpturer Bild: Yle/Monica Slotte pauliina turakka purhonen,kräftskivor
Kenneth Bambergs foton av tuppar
Kenneth Bambergs fotografier. Kenneth Bambergs foton av tuppar Bild: Yle/Monica Slotte kenneth bamberg,kräftskivor
Juha-Heikki Tihinen är kurator för Kräftskivan
Kurator Juha-Heikki Tihinen Juha-Heikki Tihinen är kurator för Kräftskivan Bild: Yle/Monica Slotte kräftskivan juha-heikki tihinen
På utställningen finns verk som representerar samtidskonstens olika uttryckssätt: installationer, textilskulpturer, målningar, videoprojektioner och fotografier.

Fem samtidskonstnärer ställer ut verk som hanterar kräftskivan, karnevalen och festen överlag.

- Jag visar festen ur olika synvinklar; det vi ser och hör men också det som egentligen pågår runt det dukade bordet, berättar konstnären Johanna Lecklin som själv är vegetarian och inte äter kräftor.

Kräftklor i taket


Anna Rokka jobbar fram en stor kräfta av skivor. Inte heller hon har kräftvana och kände därför att hon kunde ta ut svängarna och skapa stort.

- När jag var i Rom inspirerades jag av mitt rum som var illrosa. Jag lånade med mig färgen hit. Klorna kommer uppe under taket.

Pauliina Turakka Purhonen presenterar textilskulpturer och målningar med inspiration från hennes egen familj och släkt.

- Jag hade själv aldrig varit med om en kräftskiva innan jag fick chansen via min man och hans familj. Det är ju relationerna till andra och nya människor som är det intressanta. Också hur vi kan inleda en fest på avig fot men sedan blir allting bra ändå.

Kräftskivan är en ritual

I utställningen deltar också fotografen Kenneth Bamberg och bildkonstnären Anna Retulainen. Juha-Heikki Tihinen från Pro Artibus har fungerat som kurator för utställningen.

- Jag blev intresserad av kräftskivan som begrepp och vad den kan förmedla när vi talar om relationer och konst. I ett mer allmänt perspektiv handlar det om ritualer och hur vi närmar oss dem i fest och vardag.

I samband med utställningen publiceras en bok om kräftskivan, kräftfiske och tillredning.

Det är vernissage på fredag den 15 augusti kl.18 vid Elverket i Ekenäs. Utställningen öppnas av professor emeritus Bo Lönnqvist som talar om traditionen bakom kräftskivan.

Läs också