Hoppa till huvudinnehåll

Kvinna fick Fieldsmedaljen för första gången

maryam mirkhazani, första kvinna att vinna fieldsmedaljen
Maryam Mirzakhani är född i Teheran men flyttade till USA för att göra sin doktorsavhandling vid Harvard maryam mirkhazani, första kvinna att vinna fieldsmedaljen Bild: Stanford University fieldsmedaljen

Den iranska matematikern Maryam Mirzakhani blev på onsdagen den första kvinnan i historien att bli tilldelad Fieldsmedaljen, matematikpriset som är jämförbart med Nobelpriset.

Mirzakhani är professor i matematik vid Stanford University i Kalifornien och fick medaljen tillsammans med tre andra vid en internationell kongress i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Priset har delats ut vart fjärde år sedan år 1936, och sammanlagt har 56 människor fått medaljen. Av dem var alltså 55 män.

37-åriga Mirkazhani fick utmärkelsen för sin förståelse för symmetrin hos välvda ytor och hoppas att hennes pris ska uppmuntra unga kvinnliga forskare och matematiker.

De övriga som fick medaljen var Artur Avila från det Nationella centret för vetenskaplig forskning i Frankrike och Brasiliens Nationella institut för ren och tillämpad matematik, Manjul Bhargava från Princeton University och Martin Hairer från University of Warwick i Storbritannien.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes