Hoppa till huvudinnehåll

Nakensvaj med Jori Sjöroos

Jori Sjöroos från Magenta Skycode.
Jori Sjöroos från Magenta Skycode. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth magenta skycode

Det inhemska bandet Magenta Skycode meddelade nyligen att de kommer sluta som band. Spelningen på Flow Festival var deras nästsista någonsin - som grupp i alla fall.

Vi träffade Jori Sjöroos för sista gången i rollen som sångaren i Magenta Skycode. Men i annan regi kan det bra hända att vi träffar honom på nytt.

- Efter det här kommer vi göra musik under andra namn. I något skede har jag tänkt ge ut ett album, men när vet jag inte ännu. Kanske om ett år, två eller tre.

Fira med gott vin

Bandet har alltså bara en spelning kvar. Den äger rum i Åbo, och efter det blir det fest. Hur firar man att ett band ska sluta då?

- Antagligen blir det något spontant och litet. Det ska inte finnas så mycket planer i förväg, men det som jag säkert vet är att vi ska dricka goda viner.

Låter bra det där. Jori har vanan inne på Flow Festivalen då han både har uppträtt och besökt festivalen flera gånger. Därför ber jag honom att dela med sig av sina bästa Flow-tips. Förutom att han såklart tycker att man ska titta på sina favoritband, snackar vi också om vad man borde satsa på i matväg.

- Själv rekommenderar jag vegetarisk mat, eftersom det är vad jag själv äter. Men allt som jag har ätit här har varit jättegott!

Svaja naken

Okej, då har det blivit dags för vår hemliga kruka. I den gömmer sig gamla intervjufrågor urklippta från olika tidningar. Jori väljer fyra stycken och först ut är:

Vilken sång dansade du senast naken till?

- Jag måste erkänna att jag nog aldrig har dansat naken. Men nu fick jag ju inspiration!

Men om du skulle dansa naken till en låt, vilken skulle det vara?

- Jag skulle nog svaja istället för att dansa. Det skulle vara en bättre idé.

Vad hade du för dig för 25 år sedan?

- Jag gick typ på sjätteklass och hade just spelat in min första musik. Och jag tyckte om hårdrock.

Vad fick dig att vilja bli musiker?

- Alla säger alltid att det är på grund av kvinnorna, men jag var nog så ung att jag inte riktigt förstod det. För mig var det på grund av den känsla och njutning jag får av musiken. Inget annat får mig att känna på samma sätt. Så ville jag också kunna leva på musiken, och det har ju gått bra för mig.

Vilken sång från de senaste 25 åren önskar du att du hade skrivit?

- Det var en svår fråga! Men varje gång jag hör Coldplays låt Viva La Vida får jag en känsla av att den här sången skulle jag gärna ha gjort! Det är en fantastisk poplåt.