Hoppa till huvudinnehåll

Protestvåg mot Facebook

En telefonskärm
En telefonskärm Bild: Nadine Mabinda smarttelefoner,WhatsApp,instagram

Många protesterar på nätet mot Facebooks krav att få tillgång till privata uppgifter på mobila apparater. Facebook kräver att de som vill fortsätta att använda bolagets mobilapp nu också laddar ner bolagets Messengerapp. Den ber om tillgång till ägarens bilder, ljudfiler och personuppgifter.

Protestlistor på nätet fylls med namn på personer som tycker att Facebook nu inkräktar på folks privatliv. Alla vill inte börja använda en app som kräver tillgång till användarens bilder och ljudfiler. Användaren förväntas också ge Messenger rätt att sända meddelanden och ringa telefonsamtal från telefonen. Den skall också ha rätt att identifiera information om användaren och användarens kontakter och skicka vidare den här informationen till tredje parter.

Godkänn endast motiverade rättigheter

I princip kunde telefonen alltså banda användarens privata samtal i smyg och skicka vidare ljudfilerna till någon som är beredd att betala för dem. Camillo Särs som är datasäkerhetschef på F-Secure är ändå inte orolig för Messenger.

- Om man jämför Facebooks Messenger med liknande applikationer som WhatsApp eller Skype så har de alla tillgång till mikrofonen, för annars kan du inte prata via dem. Det är en rätt som applikationen behöver för att fungera.

Samtidigt säger Camillo Särs att det lönar sig att välja de appar man laddar ner med omsorg. Det att Messenger frågar efter rättigheter som är relevanta för att den skall kunna fungera är bara en orsak till att Camillo Särs litar på den. Han råder alla att bedöma tjänsteproducentens pålitlighet innan man laddar ner en app.

- Jag skulle i det här fallet lita på Facebook eftersom de har en hel del ögon på sig som övervakar allt de gör. En annan sak är sedan att man inte behöver vara av samma åsikt om det de gör. Alla måste själva bedöma om de vill ge sina uppgifter till Facebook, och göra dem offentliga på Facebook.

Ladda inte appar från okända webbsidor

Facebook lever på att sälja sin information om användarna vidare till tredje parter. Till en del är protesterna på nätet ett tecken på användarnas bristande förtroende för bolaget.

- När du en gång ger rättigheter åt en app kan den efter det använda rättigheterna tekniskt sett hur den vill. Därför är det viktigt att fundera på vilka rättigheter appen verkligen behöver. Det är väldigt svårt att kontrollera om en app är ärlig, säger Camillo Särs.

Både Camillo Särs och kommunikationsverket rekommenderar att man laddar ner sina appar från officiella appbutiker. Då kan man i regel undvika oärliga appar och falska kopior.

Läs också