Hoppa till huvudinnehåll

"Förstörelsen i Gaza är värre än någonsin"

Familjer trängs i en FN-skola i Jabalia, norra Gazaremsan.
Familjer trängs i en FN-skola i Jabalia, norra Gazaremsan. Familjer trängs i en FN-skola i Jabalia, norra Gazaremsan. Bild: EPA/Mohammed Saber gazakonflikten

Förstörelsen i Gaza är större än under något tidigare krig, säger Johan Eriksson, informatör vid FN:s flyktingorgan UNWRA. För flyktingarna är förhållandena otroligt svåra.

- Det är ju klart att det är en mycket stor lättnad att det inte regnar ner bomber och missiler och folk måste sitta i dödsångest och gömma sig, säger Johan Eriksson vid UNWRA som befinner sig i Gaza just nu.

Över 200 000 människor bor i de 87 skolorna runt om i Gaza som fungerar som FN:s flyktingorgan UNWRA:s skyddsplatser. Skolorna kommer ändå inte att tömmas ännu, trots att vapenvilan mellan Hamas och Gaza förlängdes med fem dygn natten till torsdagen.

- Det finns fortfarande en väldigt stor osäkerhetskänsla och rädsla för att den här väldigt sköra vapenvilan kan brytas när som helst, så folk håller sig kvar i våra skolor.

Enligt Johan Eriksson är förstörelsen i Gaza större än någonsin, och under de kommande dagarna och veckorna kommer mer och mer skador och förstörelse att uppdagas.

Ekenäsbon Johan Eriksson jobbar i Jerusalem
Johan Eriksson, informatör vid UNWRA Ekenäsbon Johan Eriksson jobbar i Jerusalem Bild: Yle/Monica Slotte umrwa

- Det här överstiger klart alla tidigare krig. Vi talar om en helt ny dimension av återuppbyggnadsarbete som ingen hjälporganisation ännu vågar sätta en exakt prislapp på.

Under Israels offensiv attackerades också många FN-skolor, men enligt Johan Eriksson har förtroendet för FN inte minskat bland Gazaborna.

- Alla är ju medvetna om att UNWRA inte har någon polismakt, vi har inga fysiska möjligheter att förhindra attacker mot våra installationer. Men det är klart att det fortfarande finns en tilltro till FN-flaggan och det faktum att en skola är officiellt utlyst som en skyddsplats, att det innebär ett större skydd.

För flyktingarna är den största utmaningen nu helt enkelt att överleva, och få tillräckligt med mat och vatten. Enligt Eriksson är det mycket hett i Gaza och de hygieniska förhållandena är väldigt svåra. Vid FN-skolorna är det trångt och det finns en överhängande risk för olika epidemier.

Eriksson har de senaste dagarna besökt UNWRA:s matutdelningsstationer som finns över hela Gaza.

- Jag har aldrig sett en sådan desperation hos folk att verkligen komma åt de här rissäckarna, de här mjölsäckarna och konserverna.

Desperationen gäller inte bara de allra fattigaste. Också människor som under normala förhållanden har så mycket pengar att de kan köpa sin egen mat trängs nu vid matutdelningsplatserna.

- Det är en ängslan för att få tag på den här maten, för folk är rädda för att vapenvilan kan brytas när som helst igen, och då måste man ha mat.

Den tidigare tre dagar långa vapenvilan gjorde det möjligt för hjälporganisationer att få in en hel del förnödenheter, så som madrasser och mediciner, i Gaza. Men det här är bara små droppar i havet, säger Johan Eriksson. När den här konflikten äntligen tar slut börjar ett så massivt återuppbyggnadsarbete att de nuvarande resurserna inte alls räcker till.

- Vi talar om helt andra fraktvolymer för att bygga upp Gaza igen efter det här kriget.

Attacker trots förlängt eldupphör

Läs också