Hoppa till huvudinnehåll

Gök som delar bo

Slända och spillning
Den här vackra gulgröna mosaiksländan har Christel fångat på bild. Slända och spillning Bild: Lyssnarbild naturväktarna

Niklas på Vessö hade skickat in bilden på gökungen som ligger sida vid sida i ett bo med en annan fågelunge.

Det är en rödhakeunge som gökungen delar bo med, och det är något mycket ovanligt: gökungar brukar nämligen stöta bort främmande föremål ur boet. Den här gökungen har av någon anledning inte lyckats med det, kanske för att boet finns i en lövhög.

Elin och Martin i Sundom skickade in en bild på något de trodde var avföring på terassen. Jörgen Palmgren tippade först på avföring från en stor hund, men efter att lyssnaren Maja hört av sig med tippningen att det är en katt som spytt efter att ha ätit en sork, trodde våra experter att Majas tippning är trolig.

Den vackra trollsländan som Christel skickat bild på och som fick vara vinjett för kvällens sändning är en gulgrön mosaikslända. Det är en ganska speciell typ av trollslända, som förutom att vara väldigt vacker också lär vara väldigt tam, berättar våra experter.

Gisela hade hittat svampar i sin brunn. Det visade sig vara bläcksvamp, men Gisela och andra som gör fyndet kan vara lugna: svampen påverkar inte vattnets kvalitet. Svamparna är dessutom så små att de inte färgar vattnet.

Följ Naturväktarnas blogg igen nästa torsdag och glöm inte att ringa in med frågor före sändningen. Det går också bra att skicka e-post eller snigelpost.

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

 • Snipp snapp snut, nu är Barnmorskeinstitutets saga slut

  Idag onsdag klockan 13.59 tas den sista föderskan in.

  År 1960 öppnade ett nytt modernt förlossningssjukhus i Helsingfors. Det var början på Barnmorskeinstitutets 57 år långa historia. Idag onsdag klockan 13.59 tas den sista föderskan in. Barnmorskeinstitutet stänger för gott.

 • Humlegårdsgatan i Åbo får nya cykelleder

  Trafiklösningen är en kompromiss, men bättre än tidigare.

  Åbocyklisterna får en ny cykelväg, då man på torsdag inviger de nya cykelfilerna på Humlegårdsgatan i Åbo.

 • Vasa ändrar utseende - allt fler byggprojekt

  Husbyggare räknar med att Vasa växer.

  I Vasa byggs det mer än tidigare. Många större projekt är under planering och det syns allt fler lyftkranar i stadsbilden. Men det finns ett litet orosmoment: Befolkningsmängden har nämligen minskat den senaste tiden.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje