Hoppa till huvudinnehåll

Gök som delar bo

Slända och spillning
Den här vackra gulgröna mosaiksländan har Christel fångat på bild. Slända och spillning Bild: Lyssnarbild naturväktarna

Niklas på Vessö hade skickat in bilden på gökungen som ligger sida vid sida i ett bo med en annan fågelunge.

Det är en rödhakeunge som gökungen delar bo med, och det är något mycket ovanligt: gökungar brukar nämligen stöta bort främmande föremål ur boet. Den här gökungen har av någon anledning inte lyckats med det, kanske för att boet finns i en lövhög.

Elin och Martin i Sundom skickade in en bild på något de trodde var avföring på terassen. Jörgen Palmgren tippade först på avföring från en stor hund, men efter att lyssnaren Maja hört av sig med tippningen att det är en katt som spytt efter att ha ätit en sork, trodde våra experter att Majas tippning är trolig.

Den vackra trollsländan som Christel skickat bild på och som fick vara vinjett för kvällens sändning är en gulgrön mosaikslända. Det är en ganska speciell typ av trollslända, som förutom att vara väldigt vacker också lär vara väldigt tam, berättar våra experter.

Gisela hade hittat svampar i sin brunn. Det visade sig vara bläcksvamp, men Gisela och andra som gör fyndet kan vara lugna: svampen påverkar inte vattnets kvalitet. Svamparna är dessutom så små att de inte färgar vattnet.

Följ Naturväktarnas blogg igen nästa torsdag och glöm inte att ringa in med frågor före sändningen. Det går också bra att skicka e-post eller snigelpost.

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

 • Framtiden oviss för Granlund: ”Jag är inte orolig”

  Kontraktet med Minnesota tar slut den sista juni.

  Mikael Granlunds kontrakt med Minnesota Wild tar slut den sista juni. Finländaren säger sig vara öppen för en fortsättning i klubben och förbereder sig nu för nästa säsong.

 • Båtförare vet ofta inte var de befinner sig

  Kan vara rent av farligt om en nödsituation uppstår.

  Folk som rör sig till havs vet ofta inte sin exakta position och det kan vara besvärligt och till och med farligt om en nödsituation uppstår. Sjöräddare önskar att båtförare var mer förberedda.

 • Ring spelade fram till mål – Schüller bänkad

  New York City FC vann derbyt mot New York Red Bulls.

  Alexander Ring spelade fram till ett mål då hans New York City FC besegrade lokalkonkurrenten New York Red Bulls med 2–0. Rasmus Schüller satt på bänken hela matchen när hans Minnesota kryssade.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje