Hoppa till huvudinnehåll

Hårda tag i raskravaller i Missouri

Upplopp i förstaden Ferguson i St. Louis i Missouri.
Upplopp i förstaden Ferguson i St. Louis i Missouri. Bild: EPA missouri

Kravallpolis och demonstranter slogs på torsdagen för fjärde dagen i följd i en eskalerande rasrelaterad konflikt i förstaden Ferguson i St. Louis i Missouri i USA.

Upploppen började då en svart yngling sköts ihjäl av polisen under oklara omständigheter i lördags. Oroligheterna har ökat varje dag sedan dess.

Polisen använde på torsdagen tårgas, chockgranater och rökbomber för att stoppa folkmassor som angrep poliserna med bensinbomber. Polisen angrep även journalister som rapporterade om händelserna.

Enligt flera ögonvittnen angrep polisen även obeväpnade demonstranter som stod stilla med händerna i luften.

Svart befolkning - vit polis

Två tredjedelar av invånarna i Ferguson är svarta medan poliskåren så gott som uteslutande består av vita. Polischefen i St. Louis har sagt att rasrelationerna har högsta prioritet i Ferguson just nu.

En del invånare har upprörts av att polisen använt hundar mot demonstranterna vilket påmint dem om polismetoderna mot svarta demonstranter som under tidigare decennier krävde jämställdhet.

Myndigheterna har vägrat ge ut namnet på den polisman som dödade den svarta ynglingen med hänvisning till dennes och de anhörigas säkerhet.

En del aktivistgrupper har uppmanat till landsomfattande protester mot polisens och myndigheternas påstått rasbetingade agerande i Ferguson.

Läget har oroat även på högsta nivå i USA och president Barack Obama har manat till lugn och kritiserat polisen för överdrivet hårda tag.