Hoppa till huvudinnehåll

Okej - en helt ny värld

Okej - 80-talets största poptidning
Okej - 80-talets största poptidning Bild: Mediabruket okej - 80-talets största poptidning

På 70-talet spelades sällan ungdomarnas musik på radio och tv. Populärkulturen lyste med sin frånvaro. Det enda undantaget var tidningen Poster - men den riktade sig främst till vänner av lite tyngre musik. 1981 omarbetades tidningen till det som skulle bli ett riktigt fenomen i 80-talets Sverige – Okej.

Vägen till framgång var dock inte spikrak utan snarare full av skandaler. Främst det nakna materialet skapande uppståndelse bland föräldrar och övrig media var inte sena att hänga på. År 1984 hade dock Okej skapat sig en stark plats på den svenska tidningsmarknaden och upplagan var uppe i hela 156 000. Ungdomarna älskade tidningen och artisterna var inte sena att märka Okejs genomslagskraft.

I dag är tidningen ett minne från svunna tider då uppseendeväckande reportage och stora färgbilder öppnade upp en värld som dåtidens vuxna inte förstod ett dyft av. I dokumentären medverkar flera av de som stod bakom tidningen och de artister vars karriärer kom att påverkas av den.

Dok: Okej - 80-talets största poptidning (Sverige 2011)
Yle Fem söndag 17.8.2014 kl. 20.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Repris från 2013 (Yle Teema)

Regi: Melker Becker & Mattias Lindeblad
Produktion: Mediabruket för SVT / Nordvision