Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Finland har en god relation till Ryssland

Alexander Stubb i A-studio.
Alexander Stubb i A-studio. a-studio

EU planerar inga nya sanktioner mot Ryssland. Det intygade statsminister Alexander Stubb så han igår kväll intervjuades i Yles A-studio.

Stubb sade att han på tisdagen diskuterat sanktionerna med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Europesiak rådets ordförande Herman van Rompuy och Europeiska kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso.

- För det första togs frågan att vi väl inte svarar på de här sanktionerna med några motsanktioner upp. Svaret var absolut inte, eftersom vårt motiv är politiskt. För det andra berättade jag om situationen med vår jordbrukssektor och bad om viss hjälp, sade Stubb.

Stubb upprepade att Finland gör enig front med EU i frågan om Ryssland men han sade att Finlands bilaterala relationer med Ryssland är goda och att det är något vi kan utnyttja. De är okomplicerade, intygade han.

- Det här är inte frågan om någon sjuttiotalsliturgi, som presidenten har betonat kommer våra relationer med Ryssland att förbli goda både på politisk och tjänstemannanivå, sade Stubb i gårdagskvällens intervju.

Stubb har senast pratat med Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev för ungefär två veckor sedan och uppskattar att de kommer att talas vid igen den här veckan eller nästa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes