Hoppa till huvudinnehåll

Tung tid för Mika Kohonen

Mika Kohonen, VM 2012
Mika Kohonen i VM 2012. Mika Kohonen, VM 2012 Bild: Salvatore di Nolfi / EPA / All Over Press mika kohonen

Innebandyspelaren Mika Kohonens fokus ligger just nu inte på innebandy. I en intervju med den svenska tidningen UNT berättar han om sin långvariga depression som han med hjälp av en idrottspsykolog nu ska försöka ta sig ur.

De senaste åren har varit tuffa för Kohonen. Han har varit skadad mycket och förra året tvingades han till en stor knäoperation. Det har hållit honom borta från innebandyplanen, men också utanför planen har han haft det tungt.

- Jag försökte träna men fick en bristning i vaden direkt. Sedan började pulsen rusa upp i 200. Då tänkte jag att åh, fan, jag är nog bara inte ur form. Jag var till en läkare i Finland som slog fast att jag har haft en långvarig depression, tre fyra år i alla fall, och som blev djupare under senvåren och sommaren.

Han berättar också för UNT att han har lidit av ångestattacker.

Vad depressionen beror på är naturligtvis en komplex fråga, men tillsammans med sin läkare i Finland har han kommit fram till några tänkbara faktorer.

- Läkaren i Finland sa att det kan handla om dålig sömn (på grund av värk från skador) och att man redan för fem år sedan sade att det kunde vara sista året. Idrotten har varit mitt liv och det är klart att man funderat på vad man ska göra efteråt, säger Kohonen.

Trots sin depression är han engagerad i Mika Kohonen day camp i Uppsala så gott det går. Hans största fokus ligger ändå på att börja må bättre och har tagit hjälp av en idrottspsykolog för att komma på rätt väg.

- Jag hoppas hitta tillbaka till det rätta spåret. För att få ut mer av vardagen och även som idrottare, säger han till UNT.

Mika Kohonen spelar innebandy för svenska Storvreta IBK och har tidigare representerat Balrog IK i Sverige och Happee i Finland. Han har blivit utsedd till världens bästa innebandyspelare fem gånger.

Först ute med nyheten i Finland var pääkallo.fi.