Hoppa till huvudinnehåll

Ytterst ansträngd ekonomi på Högholmen

Björn äter emuägg
Bamse har inte haft många besökare i år Björn äter emuägg Bild: Mari Lehmonen högholmen

Den anrika djurparken på Högholmen i Helsingfors lider av minskade bidrag och ett stort besökartapp. I värsta fall kan man bli tvungen att fundera på nedskärningar, men att skära ner i den redan nu minimala personalstyrkan vill man undvika.

Eilas Ratasvuori, djurparksdirektör, Hogholmen.
Högholmens djurparksdirektör Eila Ratasvuori. Eilas Ratasvuori, djurparksdirektör, Hogholmen. Bild: Yle/Jonas Blomqvist eila ratasvuori

Efter några bra år tvingades Högholmens djurpark sätta stopp för alla överlopps utgifter förra året, då ägaren Helsingfors stad plötsligt minskade på bidragen. Djurparksdirektör Eila Ratasvuori har gått igenom ekonomin, och hon konstaterar att det är dags för staden att prioritera om och öppna plånboken igen.

- Staden måste välja. Om man vill ha en djurpark i staden, så måste man satsa på den. Det finns så mycket konkurrens om besökarna i staden, så det behövs nya investeringar varje år om man vill att besökarantalet ska stiga, menar Ratasvuori.

Det behövs tiotals miljoner till

Högholmen har en årlig budget på ungefär åtta miljoner euro, och enligt Ratasvuori räcker de här pengarna till löner och djurens mat, men inget övrigt, knappt ens annonsering. För att klara sig behöver djurparken nya attraktioner som kan locka besökare, och samtidigt finns det andra investeringar som måste påbörjas.

Amazonhuset är i dåligt skick och måste förnyas helt, den här investeringen borde börja planeras så snabbt som möjligt och utföras inom bara några år. Djurparken behöver snart också en ny entrébyggnad, om det är så att den planerade Kronobergsbron blir verklighet och djurparken får en ny ingång från bron. De här byggnaderna kommer att kosta åtskilliga tiotals miljoner, pengar som inte finns i djurparkens kista.

Katastrofen kom i juli

Förutom mindre bidrag lider Högholmen också av ett annat ekonomiskt bakslag. För att klara av årets ekonomiska mål borde besökarmängderna för hela året stiga med 45 000 betalande besökare jämfört med år 2013. Det här ser inte ut att lyckas, inte på långt när.

Under perioden januari till juni gick man ungefär jämsides med siffrorna från i fjol, men sedan kom katastrofen. I juli hade Högholmen ett stort besökartapp, och nu är besökarmängderna så här långt i år 15 000 mindre än under samma period i fjol.

Exakt vad de dåliga siffrorna beror på är svårt att säga, men Ratasvuori tror att den extrema hettan drev bort besökarna i juli, samtidigt som de sämre ekonomiska tiderna gjort att utländska turister hållit sig borta från staden. Speciellt ryska turister har lyst med sin frånvaro på Högholmen.

Ratasvuori medger att det kommer att bli svårt att knappa in på besökarmålen, men hon hoppas att djurparkens stundande 125-årsjubileum och Katternas natt ska föra med sig åtminstone lite plåster på såren.

Nedskärningar kan bli aktuella

Om inte ekonomin snart kvicknar till, så tror Ratasvuori att man kan bli tvungen att ta till nedskärningar. Hur det ska gå till är ändå oklart och ett stort problem, då det inte finns något att skära ifrån. Till exempel personalstyrkan är redan nu liten och går inte att skära ifrån.

- Det är svårt att tänka sig vem i personalen vi inte skulle behöva, vi jobbar redan nu med minimal bemanning. Vi kan inte heller stänga djurparken och säga att det inte mera finns jobb för människor, någon måste fortfarande ta hand om djuren, funderar Ratasvuori.

Uppdatering: Precisering i slutet av artikeln. Högholmen har alltså inte just nu några planer på att säga upp personal. Som Ratasvuori säger, så är personalen redan nu minimal.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen