Hoppa till huvudinnehåll

Berlin Piiroinens elddop på vägen till Rio

Simmaren Eetu Piiroinen har redan länge haft OS i Rio de Janeiro som huvudmålsättning i karriären. Ett steg på vägen är EM på långbana i Berlin som avgörs nästa vecka.

EM i Tyskland blir det första stora seniormästerskapet för den 18-åriga Grankulla-abiturienten. Förväntningarna är som sig bör höga.

– Jag tycker det skall bli roligt, jag åker dit för att njuta och lära mig. Visserligen har jag ställt höga mål för mig själv, men så skall det vara i mästerskap. Det har varit en svår men fin säsong och jag åker till Berlin med höga förväntningar.

För Piiroinens del har det senaste året bjudit på blandat godis.

– Säsongen har varit jättelång. Vi började redan förra augusti och EM slutar för min del den 23 augusti så tolv hårda månader har den hållit på. Året innehöll dessutom en knäoperation, men ändå har det varit den bästa säsongen hittills och jag har lärt mig otroligt mycket.

Nödvändig operation eliminerade smärtan

Knäoperationen beskriver Piiroinen som nödvändig men odramatiskt – det handlade helt enkelt om att putsa upp vänstra knäet och bli av med en gnagande smärta. Knäproblemen är nu ett minne blott, och direkt på första tävlingsdagen vidtar allvaret i Berlin.

– På måndag simmar jag 400 meter och dagen därpå blir det 1500 meter. Onsdagen är ledig och på torsdag simmar jag 800 meter som min sista sträcka.

Uppladdningen inför EM har skett på flickvännens hemort i Hyvinge i en lång utomhusbassäng och enligt Piiroinen själv gått mer än väl. Som distanssimmare är formtoppningen lite annorlunda än för de som tävlar på korta sträckor.

– Alla sträckor är jämna, men viljan är starkast på 400 och 1500 meter. Där vill jag lyckas mest.

– Jag har lagt upp tidsmålsättningar för alla grenar, gränser jag jagat länge. Rent placeringsmässigt siktar jag på en placering bland de 20 bästa – lyckas det inte så lyckas det inte, men det skulle vara roligt och en trevlig milstolpe.

Siktet inställt på Brasilien

Piiroinen själv säger att han trots tolv år som simmare ännu är i början av karriären. EM i Berlin är ett delmål på vägen till den tävling han redan länge siktat på: OS i Rio de Janeiro 2016.

– Naturligtvis. Jag har haft Rio som huvudmål relativt länge och nu i Berlin får jag en bra indikation hur jag ligger i tidtabellen med tanke på OS. Det är ett huvudmål, det är det jag jagar och vill uppnå. Jag har sagt att jag simmar fram till 2016 och sen får vi se.

För de 18-åriga Simmis Grani-atleten är EM i Berlin alltså ett elddop på seniornivå och faktorer som nervositet och fjärilar i magen kan komma att spela in. Inom Piiroinens team har man inte lämnat något åt slumpen.

– Vi har jobbat en hel del med nervositeten tillsammans med min mentala coach Christoph Treier. Nerver och nervositet hör visserligen till vid mästerskap, men jag tror jag kan hålla nervositeten inom normala gränser och istället dra nytta av den.

Finland sänder en bred trupp till Berlin och Eetu Piiroinen ser tre potentiella medaljörer i det blåvita laget.

– Ari-Pekka Liukkonen och Matti Mattson samt Hanna-Maria Seppälä som en svart häst.

Yle visar EM-tävlingarna i simning i sammandrag i TV2 och direkt i sin helhet på Arenan från och med måndag. Finlands trupp i Berlin består av 18 simmare och fyra hoppare.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport