Hoppa till huvudinnehåll

Gröna: Finlands Rysslandsberoende ska inte öka via Fennovoima

De grönas ordförande Ville Niinistö anser att det är en märklig signal till omvärlden ifall regeringen godkänner Fennovoimas kärnkraftslov.

För Ryssland är energipolitiken ett viktigt instrument i utrikespolitiken, det visar till exempel gasleveranserna till Ukraina.

- Alla EU:s medlemsländer funderar nu på hur de kan minska beroendet till Ryssland. Om Finland via Fennovoima istället ökar sitt beroende till Ryssland, så ger det nog en märklig bild till omvärlden, säger Ville Niinistö, ordförande för De gröna.

Det ryska statsägda bolaget Rosatom är huvudägare i Fennovoima och också det bolag som ska bygga Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki.

Beslut om Fennovoima i september

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) har meddelat att regeringen behandlar Fennovoimas kompletterade anökan för kärnkraftsbygget i september och att också riksdagen tar ställning till ansökan i höst. De största regeringspartierna Samlingspartiet och Socialdemokraterna har båda tydligt signalerat att de stöder Fennovoima.

De gröna har tidigare meddelat att de avgår från regeringen om kärnkraftsansökan godkänns, men nu är ordföranden inte lika tydlig i sitt budskap.

- Vi utgår från att regeringen följer regeringsprogrammet och att inga nya kärnkraftsansökningar godkänns under den här regeringsperioden, säger Ville Niinistö.

Regeringen ska i höst också ta ställning till om byggnadslovet för den fjärde reaktorn i Olkiluoto kan förlängas. Enligt Niinistö är det omöjligt att ge Industrins Kraft tilläggstid för den fjärde reaktorn.

- Bygget av den tredje reaktorn har försenats med flera år och bolaget kan inte heller bevisa att man hinner bygga den fjärde reaktorn inom den tidsrymd de nu anöker lov om. Därför är det omöjligt att ge tilläggstid, säger Niinistö.

De grönas ministergrupp och partiledning har hållit sommarmöte i Salo och då diskuterades bland annat Finlands energipolitik.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes