Hoppa till huvudinnehåll

Jordbruket är allt för Malmgårds verksamhet

Henrik Creutz
Henrik Creutz Henrik Creutz Bild: Yle/ Benjamin Helling henrik creutz

På Malmgård i Lovisa händer det mycket. På gården finns ett bryggeri, café, butik och ett slott där det ordnas rundturer. Det viktigaste är ändå jordbruket.

Malmgård är en plats med riktigt gamla anor, familjen Creutz firade 400- årsjubileum i somras. Henrik Creutz driver gårdens verksamhet sedan förra året efter sin far. Han säger att de nu hunnit tröska speltvete och råg.

- Jordbruket står som bas för all vår verksamhet här på gården. Alla våra produkter i gårdsbutiken härstammar från jordbruket och också råvarorna som används i bryggeriet kommer från gården, säger Creutz.

För Malmgård är det viktigt att allt är ekologiskt, och till och med vattnet rinner rakt in till gården.

- Vi har varit en ekologisk gård sedan 1995 och närproducerat för oss betyder att konsumenten kan komma hit och se varifrån produkten kommer. De kan se på åkern och smaka på vattnet. Vattnet kommer uppifrån byn nån kilometer och rinner rakt ner på gården. Om sommarmånaderna har vi gårdsturism då besökarna får besöka slottet och komma och se på gården, säger Creutz.

Creutz är säker på att efterfrågan på ekologiska produkter bara kommer öka i framtiden. Konsumenterna vill veta produkternas ursprung och innehåll. Creutz har studerat samhällsvetenskap och säger att att bred samhällskunskap är värdefull när man jobbar ijordbruksbranschen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland