Hoppa till huvudinnehåll

"Kritik från media kan vara störigt"

Yukimi Nagano och Håkan Wirenstrand från Little Dragon på Flow 2014.
Yukimi Nagano och Håkan Wirenstrand från Little Dragon. Yukimi Nagano och Håkan Wirenstrand från Little Dragon på Flow 2014. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth yukimi nagano

Vi träffade Yukimi Nagano och Håkan Wirenstrand från Little Dragon på Flow. Vi snackade bland annat om mediekritik och om livet i största allmänhet.

När vi träffar Yukimi och Håkan på Flow Festival i Helsingfors har de kommit direkt från gårdagens spelning på Way Out West i Göteborg. Med sig på samma flyg hade de många andra artister som hade Flow som nästa stopp. Bland annat träffade de Outkast på flyget och snackade lite. Faktum är att Big Boy från Outkast har hyllat Little Dragons musik, och vi ville såklart veta vad de pratade om.

- Ja, det blev lite tjenis, fråga hur var det igår och så, berättar Yukimi.

I bandet har Yukimi och Håkan även med sig Erik Bodin och Fredrik Källgren. Tillsammans utgör de ett fyrmannaband som träffades redan så tidigt som år 1996. Vid det här laget har de alltså rätt så bra koll på varandra, men helt innan och utantill tycks de ändå inte känna varandra.

- Ibland kan man nog bli överraskad! Men det är klart att vi känner varandra bra, absolut, säger Håkan.

Men tydligen är det endast positiva överraskningar som de stöter på, för bråkar gör de inte.

- Nej, det gör vi inte. Vi bråkar nog mycket mindre nu för tiden tror jag, säger Yukimi.

Sång med i tv-serier

Little Dragons låt Twice har dykt upp i flera tv-serier, så som Grey's Anatomy, 90210 och Revenge. Fastän de tydligen inte följer med någon av de här serierna, tycks andra serier ligga nära hjärtat.

- Just dom serierna tittar jag inte på, men jag hade blivit väldigt glad om jag hörde vår låt spela i Orange Is The New Black, säger Yukimi.
Fargo och True Detective hör också till favoriterna, så tydligen är det drama och thriller som gäller för Yukimi. Nära Håkans hjärta ligger däremot bara en serie.

- Jag har snöat in my på Game Of Thrones, skrattar han.

Nästa Japan och USA

Förutom att de tittar på serier har det blivit en hel del spelningar i sommar. Men lite ledigt också. Vad är det första man gör när man kommer hem från en turné när man varit borta länge?

- Det blir ju att man sover rätt mycket. Sen lagar jag min egen mat, och går kanske ut och tränar, berättar Yukimi.

Innan sommaren är slut ska de ännu hinna med några spelningar. Efter det bär det av lite längre vägar än bara över ett hav. Då styr de nämligen kosan mot Japan och USA.

Hemliga krukan

Förrän vi låter dem åka så långt bort plockade vi snabbt fram vår hemliga kruka. I den hemliga krukan ligger gamla frågor från tidigare intervjuer, och vi ber Yukimi och Håkan att dra två stycken var. Här följer frågorna och svaren vi fick av dem!

Yukimi: Hur intim kan man vara in public?

- Jag är väldigt mycket för det här att man ska få vara sig själv så mycket man vill, och vara så fri som man vill och så intim som man vill.

Så du tycker att grovhångel på gatan är okej?

- Ja varför inte! Mig stör det inte i alla fall.

Håkan: Vad vet du idag som du önskar att du visste när du var femton?

- Att det ordnar sig.

Vad ordnar sig?

- Livet. Allting.

Yukimi: Vad är värst - kritik från media eller från en kollega?

- Jag tycker helt klart att kritik från media kan vara ganska störigt. Vissa tidningar har ju mycket att säga till om, och så är det ju bara en person som står där och har en åsikt. Och jag tycker att just i musik är det svårt att inte vara personlig. Media har en ganska stark röst, och därför kan jag definitivt störa mig mycket mer på en dålig recension än lite kritik från en kollega

Följer du mycket med vad det skrivs om er?

- Nej, faktiskt inte. Men det händer ju. Det är ganska skönt att hålla sig borta från det.

Håkan: Hur kommer det sig att ni hamnade här?

- Vi fick spela på Flow Festival, så därför kom vi hit.

Hur hamnade ni i det här bandet från första början?

- Det var för att jag flyttade till Göteborg, och där fanns Yukimi, Fredrik och Erik och många andra musiker som jag har lärt känna. Erik lärde jag känna i ett reggaeband faktiskt.

Har du en kärlek till reggae fortfarande?

- Ja, det har jag!