Hoppa till huvudinnehåll

Radions morgonnyheter blir längre i höst

Stora smedjan i Böle.
Stora smedjan i Böle. Bild: Patrick Holmström stora smedjan

Sommaren börjar vara på slutrakan och de annalkande höstvindarna bär med sig förändringar också till Svenska Yle. Från och med måndag kommer Yle Nyheters morgonsändning i Radio Vega klockan 8.00 att förlängas. Det här för att ge lyssnarna mer innehåll under bästa sändningstid.

Nyhetssändningen klockan 8.00 kommer att förlängas med fem minuter för att ge rum åt mera fördjupning och kommentarer till morgonens och nattens händelser. Den förnyade sändningen blir 20 minuter lång, inklusive sport och väder.

Att det är just åttans sändning som blir längre beror på att det är då som flest människor lyssnar på radion.

- Vi vill erbjuda lite mera, på det här sättet får publiken mera innehåll på bästa sändningstid, säger Yle Nyheters innehållschef Kerstin Häggblom.

Konkret kan det exempelvis handla om att ta in utomstående röster i studion för att kommentera eller analysera en aktuell händelse. Svenskfinland kommer att prioriteras högt. Under sändningen ska lyssnaren också få en inblick i vad som väntas hända under dagen och debatten som pågår på Svenska Yles webb.

- Allt utgår från vad vi tror att publiken vill ha, säger Häggblom.

I och med den längre morgonsändningen kommer andaktsprogrammet Andrum att flyttas till efter nians nyheter, det vill säga till klockan 9.10.

På måndagen återgår också Aktuellt 17 och TV-nytt till normalschema efter sommaren. Morgonens TV-nytt-sändning kommer från och med den 1 september att flytta till TV1 och blir en del av Aamu-tv:s nyhetspaket klockan 7.30 och 9.00.

Svenska.yle.fi som har haft full rulle hela sommaren kommer fortsätta på samma sätt också under de mörkare månaderna. Webbsidan ökade under sommaren sin trafik med 46 procent jämfört med i fjol.

Läs också: Min Morgon går i graven - svenskan gör comeback i TV1

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes