Hoppa till huvudinnehåll

Bastubad för kropp och själ

tanter på bänk
Damer utanför Finska Saunasällskapets bastu tanter på bänk Bild: Yle/Pia Abrahamsson pia med flera

Visste du att bastubadande har varit förbjudet. För några århundraden sedan var man orolig för kombinationen bastubadande och sprit, kanske inte utan orsak! Men man ansåg också att röken från rökbastun kan göra en människa blind. Och dessutom fanns ju den helt berättigade rädslan för eld i träbebyggda städer.

Men förbuden från Stockholm nådde inte landets östraste delar så i bl.a. Karelen fortlevde bastuns livsbefrämjande funktion. Jord, luft, eld och vatten samverkade för kroppens och själens välmående. Bastukväden sjöngs av sångerskor som mässade bort det gamla,både för de sjuka och döende och för unga flickor inför stundande bröllop.

-Fram för de allmänna bastuna! säger Ben Grass, hedersordförande för Finska Saunasällskapet. Där har man alltid diskussionssällskap och där kan man också slappna av till kopp och själ.

Ben Grass
Ben Grass är ordförande för Finska Saunasällskapet. Ben Grass Bild: Yle/Pia Abrahamsson ben grass

Finska Saunasällskapet grundades för 78 år sedan och dess främsta upgift är att föra fram budskapet om bastuns välgörande effekt för hela människan. Många läkare fanns med från början, redan före man började tala om Wellness center och dylikt..

Ritualer såsom bastukorven, kaffet eller ölen och nya rena kläder, naturupplevelsen med sjön, snön eller stadens ljud och ljus är en del av badandets betydelse. Och känslan av att mötas, bokstavligen avklädda har varit och är viktigt. Dock har bastuns samhälleliga roll, kanske främst karikerad av teveserien ” Hyvät Herrat” på 90-talet,så småningom avtagit

Kekkonen lär ha sagt att det är mycket lättare att förhandla efter att man svettats nakna tillsammans, men det som man fordom, inom politiken och näringslivet, avtalade om i bastun avgörs väl nuförtiden under träningarna för maratonloppet…

Läs också

Nyligen publicerat - Vega