Hoppa till huvudinnehåll

”Jag jämförde mig med allting och alla hela tiden”

Bild: Sluta Panta sluta panta

Härom dagen lyssnade jag på musikern och rapartisten Lasse Mellbergs sommarprat på Radio Vega. Mellberg, som de flesta kanske bättre känner igen som Redrama, fick ihop ett berörande sommarprat med ett flertal viktiga insikter.

Själv ser han tillbaka på sitt liv fram till idag och beskriver sig själv som en kameleont. En kameleont, som tidigare lätt ändrade på sina tankar och åsikter, beroende på sällskapet, mest för att bli accepterad av sin omgivning.

”Jag kände ofta en oro som jag inte kunde placera på något sätt. Jag var rädd för att alla skulle få reda på att egentligen så är jag dålig, ganska ful, lite tjock, ganska dum, långsam och att vår familj är fattigare än alla andra familjer.”

Mellberg talar om att hoppa in i olika roller för att hantera dessa känslor av oro, det han inte förstod var att han tappade bort delar av sig själv på grund av detta beteende. Att konstant anpassa sig efter andra, blir ohållbart i längden. Rädslan för att inte bli godkänd var enorm.

”Jag jämförde mig med allting och alla hela tiden.”

Mellberg beskriver musiken som svaret på alla de stora frågorna som fyllde hans tonårshuvud. Musiken hjälpte honom att vara sig själv. Han vill idag tala om vilken lättnad man kan känna när man ger upp. Och att ge upp i detta sammanhang handlar inte om att förlora, utan att kanske främst om att släppa på den där kontrollen, som hållit en i ett järngrepp. Att övervinna.

”Jag levde bara i framtiden i mina tankar, så jag såg inte allt det fina som var rakt framför mina ögon.”

Idag koncentrerar sig Mellberg på just nu och inte sedan, på det som är, inte sådant som skulle kunna vara. Allra minst oroandet.

”Jag var så full av oro och prestationsångest, som egentligen ingen annan hade satt på mina axlar, utom jag själv.”

En förändring började långsamt ske och Mellberg påbörjade en process som handlade om att acceptera precis allting.

”Jag har börjat inse att hemskt lite handlar ju om mig i den här världen och ännu mindre så kan jag kontrollera.”

Lyssna på Lasse Mellbergs sommarprat (samt musik) här.

Läs också