Hoppa till huvudinnehåll

100 000 euro för tryggare skolvägar

Varningslampor vid övergångsställe i Lovisa
Det har installerats varningssystem vid flera övegångsställen i Lovisa centrum Varningslampor vid övergångsställe i Lovisa Bild: Yle/ Bettina Aspfors varningslampor vid övergångsställe

Skolvägen blir lite tryggare för barn i Lovisa, Pyttis och Kotka tack vare nya säkerhetsanordningar. De köps med hjälp av en donation från ett privat vägbolag.

Vägbolaget Tieyhtiö Valtatie 7 Oy donerar 100 000 euro för åtgärder för att förbättra skolresorna för barnen i Lovisa, Pyttis och Kotka.

Pengarna går till att förbättra platser som kommunerna och eleverna själva upplever som särskilt farliga platser.

- Vi inledde donationsprocessen i slutet av 2013 genom att träffa företrädare för alla kommuner, polisen, skolor och skolelever. De gav oss råd om hur de pengar som vi donerar borde användas, säger Jaakko Kouvalainen, VD för Tieyhtiö Valtatie 7 Oy.

Flera olika åtgärder

De donerade säkerhetssystemen monteras i snabb takt. I Lovisa finns det mesta redan på plats.

- Målet med åtgärderna är att sänka körhastigheterna och göra det lättare att upptäcka övergångsställen på leder som barn och unga använder. På hösten blir det mörkare om morgnarna och därför donerar vi också reflexbrickor till skolelever i kommunerna, berättar Kouvalainen.

Initiativet till donationen kom från bolagets ägare, som är Meridiam Infrastructure, Ömsesidiga pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen, Destia Ab och YIT Rakennus Oy.

I Pyttis installeras varningssystem i korsningar längs Hirventie och Huutjärvivägen. Utifrån förslag från skolorna i Lovisa installeras varningssystem för övergångsställen och hastighetsdisplayer i Lovisa centrum i närheten av de finsk- och svenskspråkiga skolorna och busstationen, alltså längs Mannerheimgatan, Helsingforsvägen, Kyrkogatan, Bangatan och Parkgatan.

Kommunerna ansvarar delvis för installationerna medan utrustningen köps för de donerade pengarna.

Lovisa stad tacksam

För Lovisa stad är donationen välkommen. Tiderna är svåra och det är svårt för staden att själv finansiera dylika investeringar.

- Det här är sådant som jag har drömt om en lång tid, säger utbildningschef Timo Tenhunen.

Läs också: Bra början men mer kan göras

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland