Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtläkare från Umeå besöker Vasa

Operation
Operation Bild: YLE: AP Graphics Bank operation

Vasa centralsjukhus får i dag måndag besök av hjärtläkare från universitetssjukhuset i Umeå. Ett eventuellt samarbete kring hjärtkirurgin och annan vård med Umeå förkortar patienternas resväg.

På måndag vid lunchtid får Vasa centralsjukhus besök av Ulf Näslund, överläkare för hjärtstationen vid universitetssjukhuset i Umeå. Olika alternativ för hjärtkirurgins framtid utreds, och ett samarbete med Umeå är ett av dem.

Hans Frantz
Hans Frantz Hans Frantz Bild: Yle/Patrick Stenbacka hans frantz

Hans Frantz (Sfp), ordförande för sjukvårdsdistriktets styrelse, är förväntansfull inför besöket från Umeå.

- För vår del är Umeå ett attraktivt alternativ. Diskussionen om hjärtkirurgin handlar ofta om de långa avstånden till Åbo eller Tammerfors. Till Umeå är det bara 18 minuter med helikopter, säger Frantz.

För mindre akuta patienter är båtturen på fyra timmar ett alternativ. Frantz säger att det är samma tid som det tar köra med bil ner till Åbo för att få vård.

Inte enbart en hjärtfråga

Frantz och resten av sjukvårdsdistriktets styrelse besökte Umeå i början av året och imponerades av universitetssjukhusets arbetssätt. Ett samarbete med Umeå är inte enbart en fråga om hjärtkirurgi.

Sjukvårdsdistriktet kan ta del av tjänster som sjukhuset i Umeå erbjuder. Där finns i princip allt, säger Frantz. Det finns även möjlighet att få service både på svenska och på finska.

Förloppet med social- och hälsovårdsreformen hindrar inte att sjukvårdsdistriktet köper in service från annat håll, tror Hans Frantz.

I prioritetsordning med eventuella samarbetspartners - var landar Umeå?

- Vi utreder olika varianter och Umeå är ett av dem. Men vi måste väl nog utgå ifrån att vi hör till Åbo ERVA-område. I och med det är Åbo det primära alternativet, säger Frantz.