Hoppa till huvudinnehåll

Kluvet om Nittonhundranånting

Alfred Backa.
Alfred Backa. Alfred Backa. Bild: Alfred Backa. nittonhundranånting

Komikern Alfred Backa inleder den 22 augusti programmet "Nittonhundranånting" i Radio Vega. Ett program som faller inom den mindre bevandrade genren "nostalgikomedi". Alfred Backa satte sig själv ner med Alfred Backa, för att höra mer om programmet och hans uppenbara personlighetsklyvning.

Det är en halvmulen augustidag på Brändö, Vasa. Vi sitter i Alfreds kombinerade studio och levnadskvarter i ett grådaskigt hus. Köksväggarna är fulla med retrokonst och kommunistpropaganda. På golvet ligger en granathylsa och en jättehop dagstidningar från 1980-talet. Denna smått märkliga lägenhet inhyser alltså Radio Vegas nya humorhopp.

"Nittonhundranånting", vad menas egentligen med det?

- Nittonhundranånting är ett sketchprogram med retrovinkling. Retroprogram har det funnits många av. Men de gör oftast inget annat än att de spelar gammal musik och kanske några gamla klipp. Jag ville göra någonting större. Jag ville göra ett program som HELT OCH HÅLLET förflyttar lyssnaren tillbaka i tiden, till det årtal jag har bestämt att vi ska åka till den veckan.

Så det är alltså därifrån "nostalgikomedin" kommer. Men säg mig, varifrån kommer din/min fascination för nostalgi?

- Tja, jag är ju själv född förr i tiden. Så det verkade som en spännande tid, förr i tiden. Det är spännande att se tillbaka på hur folk tänkte förr, och att verkligen sätta sig in i karaktärer från 1900-talets olika ideologier. Det fanns ju en hel massa, tills vi insåg att överkonsumtion var den enda sanna tron. Men jag tror också att alla kommer in i en ålder när man börjar tänka tillbaka på sin barn- och ungdomstid. Det man lyssnade på då håller i sig hela livet. Själv är jag född på sent 80-tal, men det vet du ju.
Givetvis.

Men då kommer programmet alltså bara att handla om det sena 1900-talet?

- Nej nej nej, det är väl ingen utmaning. Programmet kommer att handla om HELA 1900-talet. Från början till det bistra slutet. Vi kommer att få höra allt från skrapiga charlestonutsändningar från det glada 20-talet, till proggiga 70-talspersoner, till efterkrigstiden, till grungens 90-tal, till fulhetens 80-tal. Allt ska avhandlas!

På tal om förr i tiden, vad har du/jag själv för bakgrund?

- Vi studerade ju radio en gång i tiden i Sverige, minns du det? Så har vi också varit ståuppkomiker i många år och gjort oss populära runt om i Österbotten med vår satir och våra sånger. Även på Youtube kan man hitta spår av oss från det glada 2010-talet.

En sista fråga Alfred, har jag förstått det här rätt, ska du göra programmet helt på egen hand?

- Nej då. Jag har ju dig till min hjälp.

Läs också:
Är det här Succémorgons nya programledare?

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje