Hoppa till huvudinnehåll

Sanktionsdrabbade bönder får EU-pengar

Tomatodling, Flera tomatklasar
Tomatodling, Flera tomatklasar Bild: Yle/Maria Wasström växthus,odling,tomater,Körsbärstomat,holmqvists trädgård

EU erbjuder exceptionellt stöd till de jordbrukare som drabbas av det ryska importstoppet av livsmedel. Europeiska frukt- och grönsaksproducenter kommer att få 125 miljoner euro i kompensation, uppgav EU-kommissionen i dag.

I det här skedet handlar det uttryckligen om dem som producerar färska livsmedel som inte kan lagras.

En av de åtgärder som unionen nu tar till är att köpa upp livsmedelslager som saknar en marknad i och med importstoppet. EU kommer också att stödja gratisutdelning av livsmedel.

I det här skedet går kompensationspengarna till dem som odlar bland annat tomat, morötter, kål och olika frukter och bär. Man kan ansöka om stöd fram till slutet av november.

Mjölkproducenter väntas också få stöd

Jord- och skogsbruksministeriet säger att de 125 miljoner som kommissionen nu beslutat om går främst till sydeuropeiska länder med omfattande grönsaksexport till Ryssland.

- Finland exporterar väldigt lite grönsaker till Ryssland, säger överdirektör Veli-Pekka Talvela på ministeriet.

Han tror ändå att också de mjölkproducenter som lider av motsanktionerna kommer att få stöd, även om EU ännu inte beslutat om summans storlek.

- Frukt- och grönsaksodlarnas stöd går före, eftersom produkterna far illa direkt, säger Talvela.

Eventuella kompensationer till andra livsmedelsproducenter som drabbas av det ryska importstoppet diskuteras i Bryssel på fredag.

Läs också