Hoppa till huvudinnehåll

Skatteregler skrämmer bort solenergiproducenter

Solpaneler
Solpaneler Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist solpaneler

Intresset för att producera solenergi verkar ha minskat efter att tullen i våras preciserade skattereglerna. Enligt tullens tolkning av energiskattelagen måste man i praktiken betala skatt på solenergi även om man bara producerar energin för eget bruk.

Dessutom är byråkratin tungrodd. Det här har fått många att antingen helt slopa sina planer på att producera solenergi eller åtminstone minska produktionen avsevärt.

Till exempel företaget Areva Solar som har specialiserat sig på solenergi hade planer på att grunda en fabrik som tillverkar solpaneler i Salo på grund av den stora efterfrågan på solpaneler. Efter att tullen gjorde den nya lagtolkningen i våras sjönk efterfrågan på större solpaneler drastiskt.

Om man producerar solenergi med en anläggning på över 50 kilowatt måste man registrera sig som elproducent och betala skatt på hela månadens elproduktion.

Tullen har fått mycket klagomål för sin lagtolkning men enligt tullen har lagen alltid tolkats på samma sätt. Det här är bara första gången som man har preciserat reglerna eftersom producenterna av solenergi har ökat och reglerna har varit oklara.

Rinne: Situationen är helgalen

Miljöminister Ville Niinistö från de Gröna tänker lyfta fram problemen med beskattningen i budgetförhandlingarna.

Enligt Niinistö blir solenergiproduktion i liten skala allt mer lönsam men den föråldrade skattelagstiftningen gör att det blir väldigt svårt eller till och med omöjligt för branschen att växa. Det här problemet måste man snabbt åtgärda, säger Niinistö.

Ville Niinistö får medhåll av finansminister Antti Rinne (SDP).

Det här måste vi få en ändring på. Situationen känns ”helgalen”, säger Rinne till Yles morgon-tv.

Enligt Rinne har regeringen diskuterat en modell där solenergiproducenterna skulle betala skatt endast för den inkomst de drar in på produktionen. Han tror inte att någon kommer att motsätta sig lagändringen i budgetmanglingen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes