Hoppa till huvudinnehåll

Vindmöllan i Keistiö fem före klar

Vindmöllan i Keistiö ska resas intill midsommarstången.
Vindmöllan i Keistiö ska resas intill midsommarstången. Vindmöllan i Keistiö ska resas intill midsommarstången. Bild: Janne Gröning vinmölla i iniö

Ännu ligger den 18 meter höga vindmöllan på marken i Keistiö centrum. Men i början av september ska den resas upp och börja producera el till vägbelysningen på ön.

Vindmöllan och midsommarstången delar om platsen på Midsommarberget.
Vindmöllan och midsommarstången delar om platsen på Midsommarberget. Vindmöllan och midsommarstången delar om platsen på Midsommarberget. Bild: Janne Gröning vindmölla i iniö

- Det blir förmodligen den andra eller tredje september, det beror lite på vindarna, säger Janne Gröning, en av eldsjälarna bakom projektet.

Redan i fjol ersatte man de gamla gaslamporna längs byavägen i Keistiö med 40 energisnåla ledlampor, som nu ska drivas med vindkraft.

Målet, att göra Keistiö till en självlysande ö, har också fått ortsborna att ännu starkare sluta upp bakom projektet, menar Gröning.

-Till en början fanns det motstånd och mycket negativt kring projektet. Men nu verkar nästan alla tycka att det är en häftig grej.

Vilka tankar har projektet fött hos dig själv?

- Jag har själv altlid haft ett intresse för nya lösningar. Kanske kan det här få folk att se mer positivt på vindkraft överlag. Stämningarna på många håll i skärgården har ju varit ganska negativa kring just vindkraft. Helt självförsörjande på el kan vi ju aldrig bli på Keistiö men jag tror starkt på att vind- och solenergi är framtidens melodi.

Hurudan uppmärksamhet har satsningen väckt utanför Keistiö?

- Det har varit både positivt och negativt. Det finns folk som alltid är emot vindkraft men väldigt många har varit positiva och nyfikna också. Till och med från Tavastehus ringde de upp och frågade om hur projektet framskrider, säger Gröning.

Läs också:

Nu får Keistiö sin nya vägbelysning
Keistiö vill bli självlysande

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland