Hoppa till huvudinnehåll

Årets förnybara naturresurser tar slut i dag

Stockblast i Indonesien.
Stocklast i Indonesien. Stockblast i Indonesien. Bild: EPA/BAGUS INDAHONO stockbåt

I dag är dagen då mänskigheten har gjort slut på de förnybara naturresurser som jorden i år producerar. Enligt forskningsinstitutet Global Footprint Networks beräkningar lever vi alltså från och med nu över våra tillgångar.

Överkonsumtionen har hela tiden accelererat, och i dag infaller dagen då det ekologiska fotspåret överstiger jordens biokapacitet ett par veckor tidigare än år 2000.

I dagsläget lever 86 procent av jordens befolkning i länder som konsumerar mer än deras ekosystem klarar av att producera.

Finland hör till de få länder där naturen producerar mer än vi konsumerar. Det här beror ändå inte på att finländarna skulle konsumera lite, utan på vår naturs stora biokapacitet.

– Vi har utlokaliserat följderna av vår konsumtion till fattigare länder, vars natur nu får lida i stället för vår. Trots att det går bra hos oss är mat-, vatten- och klimatkriserna globala, och de stannar inte inom landsgränser, säger Liisa Rohweder, generalsekreterare för världsnaturfonden WWF i Finland.

Undersökningar har visat att finländarna har det elfte största ekologiska fotspåret i världen.

Överkonsumtionen orsakar både miljöproblem och ekonomiska problem. Biodiversiteten minskar, skogarna försvinner, jordmånen och luftkvaliteten blir sämre och det blir allt större brist på vatten och mat.

Just nu skulle det behövas ungefär en och en halv jord för att producera de naturresurser människorna konsumerar. Om prognoserna håller i sig skulle det behövas tre jordar år 2050.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes