Hoppa till huvudinnehåll

En ny knutpunkt för finlandssvenska bloggare

Finlandssvenska bloggare
Ida-Marie Jungell och Maria Frände grundade en knutpunkt för finlandssvenska bloggare. Finlandssvenska bloggare Bild: Privat bild / Maria Frände finlandssvenska bloggare

Läser du bloggar? Skulle du villa hitta nya bloggar att följa men tycker att det är svårt att hitta dem i den stora massan? Då kanske den nygrundade gruppen Finlandsvenska bloggare kunde vara något för dig?

För en vecka sedan grundades gruppen Finlandssvenska bloggare på Facebook. Nu när vi tänker efter så är det konstigt att en sådan grupp inte har funnits tidigare. Det är Ida-Marie Jungell som fick idén och Maria Frände hängde med som administrator och bollplank. Det är lättare att godkänna nya medlemmar och hålla reda på flödet när man är två.

Medlemsantalet ökar lavinartat

Vi snackade med Maria som berättade att mottagandet för gruppen varit endast positivt och att det verkar som att just denna grupp saknats i Svenskfinland. Det är en knutpunkt för alla finlandssvenskar som skriver blogg.

På en vecka har medlemsantalet stigit till 200 och Maria påpekar att de inte visste att det är så många som bloggar i Svenskfinland.

- Tanken bakom gruppen är främst att samla alla finlandssvenska bloggare på ett ställe. Sedan är det fritt fram för alla att dela med sig av sina nyaste, bästa, roligaste eller mest läsvärda blogginlägg genom att länka till dem i gruppen, berättar Maria.

Tjejerna menar att man på det viset ger sin blogg lite välförtjänt uppmärksamhet (de påpekar att de tycker att Jantelagen är löjlig) och det blir lätt för alla att hitta nya guldpärlor bland bloggarna.

- Vi har redan stora planer på hur vi ska vidareutveckla gruppen och ge dessa härliga finlandssvenska bloggar den uppmärksamhet de förtjänar.

Känner ni varandra från tidigare?

- Ida-Marie och jag har läst varandras bloggar i ett par år och lärt känna varandra på det viset. Vi har träffats ett par gånger på riktigt också och kommit precis lika bra överens i verkligheten som vi gör i varandras kommentarsfält, konstaterar Maria.

Både Ida-Marie och Maria har bloggat i över fem år. De vågar nästan kalla sig själva bloggveteraner. Ida-Maries blogg hittas på ziio.se och Marias blogg hittas på tidstjuven.com

Det har talats mycket om att bloggen håller på att dö ut. Vad anser du om det?

- Personligen tror jag inte att bloggen kommer att dö ut på en lång, lång tid ännu. Bloggen som koncept har snarare redan börjat ändra form för att kunna konkurrera med alla snabba sociala medier så som Instagram, Twitter och Facebook.

Maria konstaterar att man märker att bloggar nuförtiden har en helt annan klass än de hade för ett par år sedan.

- Texterna är mera genomtänka och bilderna är snyggare - de där snabba ögonblicksreflektionerna passar bättre på andra medier och bloggarna blir istället som slipade diamanter där bara det bästa finns med.

Vi ger tummen upp åt Ida-Marie och Maria för initiativet. Vi ska definitivt hänga med i gruppen för att veta vad som pågår i den finlandssvenska bloggosfären.