Hoppa till huvudinnehåll

Huovinen: Tidtabellen för vårdreformen är snäv

Susanna Huovinen
Omsorgsminister Susanna Huovinen (sdp) Susanna Huovinen Bild: Yle/Janne Lindroos susanna huovinen

Omsorgsminister Susanna Huovinen (SDP) presenterade i dag förslaget till social- och hälsovårdsreform som skickades ut på remiss i går. Huovinen tror att det i samband med utlåtanderundan uppstår diskussion om bland annat kommunernas roll i framtiden. Samtidigt påpekar ministern att tidtabellen för vårdreformen är brådskande.

Kommunerna har åtta veckor tid på sig att komma med sina utlåtanden. Lagförslaget till ny vårdreform ska behandlas i riksdagen före jul. Omsorgsminister Susanna Huovinen medger att tidtabellen för den sista etappen av den omstridda reformen är brådskande.

- Jag är medveten om det blir bråttom för alla parter att komma med sina remissvar. Men tjänstemännen på ministeriet har gjort ett fantastiskt arbete och underlättar arbetet i kommunerna, säger Huovinen

Kommunerna ska i sina svar motivera till vilket vårdområde de vill höra. Omsorgsminister Huovinen säger att målsättningen är att få till stånd fem starka vårdområdena som ansvarar för vården i respektive område.

- Vårdområdet är förpliktigat att se till att serviceproduktionen verkligen fungerar i de kommuner som får ansvaret att producerar vård, säger Huovinen.

Kommunernas roll i framtiden

Om vårdreformen förverkligas kommer kommunerna att förlora all beslutandemakt i frågor som gäller social- och hälsovård. Kommunernas roll kommer alltså att ändra dramatiskt i framtiden.

- I kommunerna frågar sig många vad kommunens roll egentligen är i framtiden, men man måste komma ihåg att även om kommunernas makt i vårdfrågor försvinner så har de fortsättningsvis beslutanderätt i flera andra frågor som utbildning och detaljplaneringen.

I lagförslaget finns inga bestämmelser om fem års uppsägningsskydd för personalen. Uppsägningsskyddet har tillämpats i samband kommunsammanslagningar. Omsorgsminister Susanna Huovinen räknar med att avsaknaden av uppsägningsskydd kommer att väcka känslor inom fackrörelsen.

Läs också:
Vårdreformen på remissrunda

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes