Hoppa till huvudinnehåll

Island evakuerar nära Bárdarbunga

Vulkanutbrott
Askmoln vid tidigare vulkanutbrott Vulkanutbrott Bild: YLE askmoln

Ett nytt askmoln, översvämningar eller något ännu värre? På Island höjde man risknivån för ett utbrott av vulkanen Bárdarbunga i måndags och nu har myndigheter börjat evakuera folk i området.

Den kraftigaste jordbävningen i regionen kring Vatnajökull på nästan tjugo år har satt magmamassorna under jordskorpan i rörelse. Islands vädertjänst uppger att man noterat ökad aktivitet på mindre än tio kilometers djup under jordskorpan. Det här betyder att risken för ett vulkanutbrott ökar. Nu bedöms risken vara fyra på en femgradig skala.

Bárðarbunga är Islands största vulkaniska system. Det ligger under istäcket på glaciären Vatnajökull i sydvästra Island. Experterna har noterat seismisk aktivitet vid Bárdarbunga sedan den 16 augusti.

Ingen kan veta om, och i så fall när, vulkanen får ett utbrott. Men om så sker, kan följderna vara svåra.

Aska eller översvämning

Många minns utbrottet av en vulkan under Eyjafjallajökull 2010. Då lamslogs flygtrafiken i Europa i nästan en veckas tid. Över 10 miljoner människor påverkades och det hela beräknades kosta närmare 1,5 miljarder euro.

Om Bárðarbunga nu får ett utbrott, kan följderna bli liknande. Det är också möjligt att det uppstår omfattande översvämningar, eftersom ett utbrott skulle smälta enorma mängder is på Vatnajökull. År 1996 ledde ett stort vulkanutbrott under glaciären till en svår översvämning. De framvällande is- och vattenmassorna gjorde att den viktiga ringvägen runt Island bröts på en sjutton kilometer lång sträcka.

Risk för fler utbrott

Den brittiska vulkanforskaren Dave McGarvie skriver att den kanske värsta följden av ett utbrott kan vara att det uppstår ett slags kedjereaktion vulkaner emellan. Omkring Bárðarbunga finns det upp till hundra kilometer långa sprickor i markytan. Längs med sprickorna är det möjligt för lavan att välla fram och i värsta fall nå en annan vulkan, Torfajökull. Under Torfajökull finns det i sin tur enorma mängder seg magma. Ett explosivt utbrott vid den här vulkanen kan producera stora mängder fin aska. Stora delar av Island täcktes år 874 av ett sådant moln, till följd av Torfajökulls utbrott, skriver McGarvie.

Isländska meteorologens jordbävningskarta
Webbkamera som följer läget

Läs också:
Ständig vulkanberedskap på Island