Hoppa till huvudinnehåll

Vapenvilan i Gaza förlängd med ett dygn

Två palestiniska män i norra Gaza har valt att stanna kvar i sitt hems ruiner.
Två palestiniska män i norra Gaza har valt att stanna kvar i sitt hems ruiner under vapenvilan. Bilden är tagen lördagen den 16 augusti Två palestiniska män i norra Gaza har valt att stanna kvar i sitt hems ruiner. Bild: AFP / Lehtikuva vapenvila

Vapenvilan i Gaza har förlängts med ett dygn. Förlängningen ska ge parterna tid att diskutera en varaktigare överenskommelse, men de diskussionerna ser ut att gå rätt trögt.

Representanter för Israel och Hamas kom överens om att förlänga vapenvilan med 24 timmar bara några minuter innan den vapenvila som rått i fem dygn skulle ha löpt ut vid midnatt natten till tisdagen.

Förlängningen ska alltså ge parterna tid att diskutera en varaktigare överenskommelse.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har varnat för att Israel kommer att slå tillbaka hårt om raketattackerna från Gaza återupptas.

Parterna står långt från varandra

På kortare sikt diskuterar parterna en lindring av blockaden av Gazaremsan och möjligheterna att importera byggnadsmaterial till området. Dessutom diskuteras en utvidgning av Gazabornas fiskezon.

På längre sikt diskuteras möjligheterna att bygga en hamn i Gaza och att återuppbygga flygplatsen där. Dessutom vill Hamas få palestinska fångar frigivna i utbyte mot kvarlevorna efter två dödade israeliska soldater.

Israel i sin tur vill att Hamas och de andra väpnade grupperna i Gaza ska avväpnas.

Speciellt vad gäller de långsiktigare målen så uppges parterna stå långt från varandra.

2016 palestinier och 67 israeler har hittills dödats i den pågående konflikten.

Läs också;
"Förstörelsen i Gaza är värre än någonsin"

Läs också