Hoppa till huvudinnehåll

”Den fredligaste kvällen hittills”

Demonstranter i Ferguson, Missouri.
Demonstranter i Ferguson, Missouri. Bild: EPA/Larry w Smith missouri

Tisdagskvällen, den elfte kvällen av demonstrationer i Ferguson, Missouri, har varit den lugnaste hittills, rapporterar Yles korrespondent Christian Vuojärvi. Detta trots att en till svart man sköts ihjäl nära Ferguson på tisdagseftermiddagen lokal tid.

– Kvällen har förlöpt utan större incidenter och det har varit en succé för demonstranterna som hela tiden har talat om att de vill ha fred, säger Christian Vuojärvi, på plats i Ferguson.

Han påpekar att tisdagens dödsskjutning ändå inte har något med protesterna att göra.

Trots att kvällen varit lugn är spänningen bland demonstranterna påtaglig, menar Vuojärvi.

– Det går nästan handgripligen att känna den misstro de lokala har mot poliserna. Genast då poliserna rör på sig märker man hur demonstranterna får mer energi och hur deras adrenalinnivåer skjuter i höjden.

På plats i Ferguson finns ett tiotal personer i t-skjortor med texten ”fredsbevarare”. Enligt Vuojärvi gör de sitt yttersta för att se till att alla håller sig i skinnet.

Vill ha rättvisa

Demonstrationerna tog fart då den svarta 18-åringen Michael Brown sköts ihjäl av polisen i Ferguson. Det fick debatten om myndigheters agerande mot afroamerikaner att blossa upp igen.

– De demonstranter jag har talat med säger alla att de vill ha rättvisa. Vad rättvisa sedan är varierar. Men om inte polisen Darren Wilson, som sköt ihjäl Brown, kommer att skaka galler en lång tid framöver så kommer absolut ingen att vara tillfreds i Ferguson, säger Vuojärvi.

– De flesta anser också att det som skedde och sker i Ferguson är ett tecken på djupare problem i USA. Polisen är för våldsam och mörkhyade män misstänks ofta för brott, bara för att de är mörkhyade.

Öppna Instagram-inlägget
Läs också:
Ytterligare en svart man dödad i Ferguson
Obduktion gav inga svar i Ferguson
Nationalgardet skickas till Ferguson
Demonstrationer i Missouri trots utegångsförbud
Hårda tag i raskravaller i Missouri
Polisvåld framkallar oroligheter i Missouri