Hoppa till huvudinnehåll

Katastrofalt år för grönsaksföretagarna

På Hultholm i Korsnäs packar man tomat och gurka odlade i trakten.
På Hultholm i Korsnäs packar man tomat och gurka odlade i trakten. Bild: Yle/Moa Mattfolk packeri

Det ser ut att bli ett katastrofalt år för dem som odlar inhemska grönsaker, med klart lägre lönsamhet än normalt. Som salt i såret medför de ryska sanktionerna ett nytt priskrig, då stora partier utländska grönsaker dyker upp i handeln.

- Ja, vi befarar det värsta. Vi har haft ett mycket svårt år hittills och om de utländska grönsakerna anländer i sådana mängder och till sådana priser som det ryktas, så gör det inte läget lättare, säger Niclas Hultholm som är vd på grönsakspackeriet Hultholm i Korsnäs.

Vid familjeföretaget Hultholm tar man emot tomater och gurkor från lokala odlare, packar och säljer vidare till partihandeln. Under de senaste åren har lönsamheten varit god, men 2014 ser ut att bli allt annat än vinstbringande.

Niclas Hultholm är bekymrad vd för familjeföretaget Hultholm.
Niclas Hultholm Niclas Hultholm är bekymrad vd för familjeföretaget Hultholm. Bild: Yle/Moa Mattfolk hultholm

- På gurksidan förtjänar vi 30 procent mindre än normalt och på tomatsidan 20 procent mindre, och det trots att vi producerar normalstora volymer, säger Niclas Hultholm.

Priskrig på väg?

Företagsledaren Niclas Hultholm kan inte se någon annan förklaring till nedgången än det allmänna ekonomiska läget i landet.

- De finländska konsumenterna verkar helt enkelt vara mycket försiktiga med vad de lägger i korgen då de handlar just nu, säger Hultholm.

Den bilden bekräftas av Kim Biskop som är vd för Handelslaget KPO, en del av S-kedjan.

- Vi märker ju av en rejäl nedgång inom handeln överlag, kunderna är mycket försiktiga och prismedvetna, säger Biskop.

Enligt Kim Biskop försöker S-kedjan stöda inhemsk produktion och till KPO:s butiker är inga europeiska grönsaker till dumpade priser på väg.

- Men vi måste ju ändå kunna erbjuda det som folk vill ha och är färdiga att betala för, säger Biskop.

Och ett priskrig är av allt att döma på väg, då stora partier med grönsaker odlade i andra EU-länder anländer till den finländska handeln. Varje år i augusti brukar framför allt billiga polska tomater dyka upp, men i år väntas större partier och till lägre priser än tidigare då sanktioner satt stopp för exporten till Ryssland.

- Jag vet att man på Handelsträdgårdsförbundet planerar en reklamkampanj för inhemska grönsaker, men egentligen kan vi knappast konkurrera på annat vis än genom att sänka våra egna priser och förlora ytterligare i lönsamhet, säger Niclas Hultholm.

Handskarna på hyllan

Hultholm tror att 2014 kan bli ett så dåligt år att en och annan österbottnisk grönsaksodlare tvingas lägga av.

- Ännu har vi ju inte resultatet för hela året, men det ser inte bra ut och jag hör från odlare hela tiden som funderar om de alls ska orka satsa på nytt nästa år eller om det är dags att lägga handskarna på hyllan, säger Niclas Hultholm.

Hultholm säger sig ha förståelse för att många, exempelvis storfamiljer och arbetslösa, inte har råd att köpa inhemskt, men hoppas ändå få tillbaka lönsamheten i branschen.

- Det är ju många odlare som har satsat och byggt till eller byggt nytt de senaste åren, man försöker ju få ut mer per odlad kvadratmeter, men nu vet jag inte hur det ska gå, säger Hultholm.

Läs också