Hoppa till huvudinnehåll

KD kritiserar politisk teater

Peter Östman
Peter Östman Bild: YLE/Andy Ödman peter östman

Kristdemokraterna tänker gå till riksdagsval med öppna kort.

- Vi vill ge en hederlig bild av Finlands ekonomi och framtidsutsikter, säger riksdagsgruppens ordförande Peter Östman som ställer sig kritisk till den "politiska teater" som pågått under sommaren.

- Vi bygger inte vår kampanj på populism och tomma löften, dundrar Östman.

Under sommaren har nyhetsrapporteringen fyllts med diskussioner om klädkoder och tweetar. Diskussionen efter finansminister Antti Rinnes budgetutspel liknar grupporförande Peter Östman vid en sommarteaterföreställning.

- Vi Kristdemokrater ville inte delta i föreställningen, konstaterar Östman och ger samtidigt bäde SFP och Samlingspartiet en känga.

"Varken populism eller tomma löften"

Östman betonade också upprepade gånger realismens betydelse.

- Kristsdemokraterna vill ge en hederlig bild av Finlands ekonomi och framtidsutsikter, sa Östman. Vi ska inte bygga vår riksdagskampanj på populism och tomma löften utan på värderingar som håller också för våra barnbarn och deras barn

Överhuvudtaget är det mycket rim och reson över Kristdemokraterna budskap inför riksdagsvalet. Partiet talar för en ny tjänstemannakultur som betonar att tjänstemännen finns till för att betjäna och hjälpa kunderna.

- Vi måste komma bort från en kultur av kamrermässigt översitteri och missbruk av makt, sa Östman i sitt öppnngstal på KD-riksdagsgruppens sommarmöte i Lahtis.

"Lönekostnaderna stort problem"

Östman visade också förståelse för Samlingspartiets gruppordförande Arto Satonens förslag om att förlänga arbetsveckan till 40 timmar.

- Lönekostnaderna är ett stort problem för många företagare, konstaterade Östman utan att klart ta ställning för förslaget.

Företagarfrågor ligger Kristdemokraterna och Östman nära hjärtat. Östman vill lätta på skattetrycket vid generationsskiften i företagen.

- Arvsskatten borde utmätas först i det skede som det ärvda företagets tillgångar avyttras, slog han fast i sitt tal.

"Dags att byta logotype"

Just nu pågår en ordförandekamp inom KD. På lördag kommer partistyrelsen att behandla kravet på en extra partistämma. Utmanaren Sauli Ahvenjärvi säger att han vill bredda bilden av partiet.

- Vi är inte enbart ett värdeparti, sammanfattar han kritiken gentemot den sittande ordförande Päivi Räsänen. Hon har suttit som ordförande i tio år och det är nu dags att byta logotype!

Men oavsett vem som i framtiden leder Kristdemokraterna så kommer de att hålla fast vi sina värderingar, intygar både den sittande ordföranden Päivi Räsänen och utmanaren Sauli Ahvenjärvi. Partiet säger fortfarande nej till både aborter och en könsneutral äktenskapslag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes