Hoppa till huvudinnehåll

Kolumnen I dag, HBL: Världen har inte sommarstängt, Yle

En palestinsk man tittar på sitt sönderbombade hur i Gaza.
En palestinsk man tittar på sitt sönderbombade hur i Gaza. Bild: EPA/OLIVER WEIKEN bomb

Professor Anu Koivunen skrev en kritisk text om Yles bevakning av Gazakriget i HBL 8.8. Elina Ravantti som är chef för utrikesredaktionen på Yle Uutiset svarar att krisen i Gaza varit - och är - under specialbevakning på Yle.

Svar: Yle följer noggrant med händelserna i Gaza

Professor Anu Koivunen skrev en kritisk text om Yles bevakning av Gazakriget (HBL 8.8.2014). Koivunen tycker att Yle har misskött sitt lagstadgade uppdrag att ”stödja demokratin och enskildas möjlighet att påverka, genom att tillhandahålla ett mångsidigt utbud av fakta, åsikter och diskussioner samt en möjlighet till växelverkan”.

Vi på Yle läste Anu Koivunens kritik med förbryllelse. Yle sände en egen reporter till Israel och Gaza direkt efter att konflikten bröt ut. En annan reporter följde Israels markoffensiv och dess konsekvenser på plats, och en tredje reporter har precis återvänt från området. Förra helgen spred sig även material som vår reporter filmat från bombningarna i Gaza till BBC News.

Krisen i Gaza har varit under specialbevakning på Yle. Då krisen varit som häftigast har Yle Uutiset rapporterat varje timme och under lugnare tider varje dag. Konflikten i Gaza har väckt intensiv diskussion på Yle Uutisets webbplats.

Ur nyhetsperspektiv har sommaren varit exceptionellt händelserik. På samma gång som läget i Mellanöstern snabbt förvärrades eskalerade krisen i Ukraina. I det här intensiva nyhetsläget har vi satsat resurser på specialbevakning av båda. Nu överväger vi allvarligt att skicka en korrespondent till området för en längre period.

Bakgrundsinformation är viktigt. På webben finns det säkert efterfrågan på artiklar som ger bakgrunden, inte minst då den långa konflikten i Mellanöstern redan följs av en andra generation. På den här punkten utvecklar vi vår verksamhet. Däremot är samlingssidor enligt vår erfarenhet inte ett effektivt sätt att förmedla information. Att flytta över tv- och radioinslag till webben är inte heller en tjänst våra webbanvändare önskar. Alla nyhets- och tv-inslag finns naturligtvis på Yle Arenan.

Världen hade självfallet inte sommarstängt som Anu Koivunen konstaterar. De stora internationella politiska frågorna följer oss in på hösten. Vårt mål är att följa upp de här frågorna med en mångsidig, oberoende och pålitlig journalistik, som inte ger bara snabba nyheter utan också en genomgripande helhetsbild.

Elina Ravantti
Chef för utrikesredaktionen, Yle Uutiset

Det här svaret publicerades i Hufvudstadsbladet 15.8.2014.

Läs också

Frågor & svar

Nyligen publicerat - Frågor & svar

 • Dataskydd för Yles tjänster

  Dataskydd beaktas i planeringen av Yles tjänster.

  Att skydda integriteten hos de som använder Yles tjänster är viktigt. Yle skyddar personuppgifter enligt gällande föreskrifter och tar dataskydd och datasäkerhet i beaktande när tjänster planeras.

 • Svar: Yles strategi

  Strategin drar upp riktlinjerna för ledarskapet på Yle

  I sin ledare (ÅU 9.12) kritiserar Pär Landor tidtabellen för Yles strategi. Borde Yle ha låtit utvecklingen avstanna för att Kommunikationsministeriet tillsatt en arbetsgrupp som funderar på Yles uppdrag? Yles nya strategi Mitt bland oss gjordes eftersom den förra strategin var daterad 2012 och dess mål satta till år 2015.

 • Svar: Ingen inbjudan

  En läsare (VBL 9.12) saknade invigningen av Campus Norrvalla

  Martin Markèn undrar i Vasabladet (8.12) varför Yle inte bevakade invigningen av Campus Norrvalla. Ulrica Lövdahl, chef för Yle Österbotten, svarar att redaktionen inte fick någon inbjudan.

 • Svar: Motarbetar stereotypier

  Yle svarar på en insändare om En svensk sommar i Finland.

  En tittare undrar (HBL 29.4) hur serien En svensk sommar i Finland främjar relationerna till Sverige.

 • Yle svarar: Politisk satir testar ofta gränser

  Yle svarar på en insändare om YleLeaks i HBL.

  Jan-Peter Paul ställer i HBL (15.3) frågor om Yles värderingar och programmet YleLeaks. Satu Keto och Arttu Nurmi från Yles finskspråkiga kultur- och underhållningsredaktion svarar att politisk satir ofta testar den goda smakens gränser.

 • Svar: Yles mål är att nå alla finländare

  Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg uttrycker (Vbl 15.2)

  Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg uttrycker (Vbl 15.2) sin oro över de finlandssvenska mediernas framtid och skriver bland annat att Yles målsättning handlar om volym. Ulrica Lövdahl, chef för nyheter och aktualiteter på Yle Österbotten och Svenska Yles direktör Marit af Björkesten skriver i sitt svar att en konstruktiv debatt måste basera sig på fakta.

 • Svar: Ett sämre Yle gör inte HBL bättre

  Chefredaktör Jens Berg skriver i sin ledare (HBL 5.2) att Yles nya strategi på svenskt håll medför ett tomrum i etern. Yles strategidirektör Gunilla Ohls och Svenska Yles direktör Marit af Björkesten skriver i sitt svar att det mest dramatiska framtidsscenariet inte är att kvantiteten i broadcast minskar, utan att det svenskspråkiga innehållet blir ointressant, otillgängligt och irrelevant.

 • Svar: Vegas uppdrag brett

  I HBL 28.1 kritiserar Wilhelm Kvist musikutbudet på Yle Radio Vega. Kaj Backman, programchef på Yle Radio Vega och Yle X3M, svarar att Vegas uppgift är att finnas till för en bred publik med blandade intressen, varierande smak och olika behov, både när det gäller det talade innehållet och den spelade musiken.

 • Svar: Svenska Yles riktlinjer

  På insändarplats i Västra Nyland (24.12) anser en skribent att Svenska Yle inte tillåter kritiska inlägg på sin webbplats. Mediechef Carin Göthelid svarar att Svenska Yle välkomnar dialog och debatt, men följer riktlinjer för kommentarerna.

 • Svar: Om Yles stora uppdrag

  Yles kommunikationsdirektör Reija Hyvärinen kommenterar Iltalehtis ledare (14.1) om rapporten Ylen Suuri tehtävä (fritt översatt Yles Stora Uppdrag) som publicerades 5.1, Enligt Hyvärinen erbjuder rapporten ett perspektiv på den brytningstid medierna befijnner sig i just nu. Samtidigt påminner Hyvärinen att det är frågan om en rapport som betalts av kommersiella medier och tidningar, och alltså inte frågan om en objektiv granskning av mediernas situation.

 • Över 400 000 sidvisningar på årets mest lästa artikel

  En text som resonerar kring barn och sociala medier blev årets mest lästa artikel på Svenska.yle.fi. På topplistan för 2014 finns också ett inträdesprov, en kolumn om barnuppfostran och en artikel om humorgruppen KAJ:s webbjulkalender.

 • Arenan populär bland finländare i Spanien

  Finländarna i Spanien är den grupp utlandsfinländare som tittar och lyssnar mest på Arenan. Antalet program, klipp och direktsändningar som startas från Spanien är 50 000 i veckan.