Hoppa till huvudinnehåll

Michael Oksanen har ännu äss i rockärmen

Efter att Michael Oksanen som i nio år fungerat som genaralsekreterare för Finlandssvensk idrott (FSI) antagit tjänsten som generalsekreterare för Pohjola-Norden, är det dags för FSI att se sig om efter en ersättere till Oksanen. Finlandssvensk idrott mår just nu bra och hösten kan ännu ännu bringa nya glädjeämnen.

Oksanens målsättning är att som en av sina sista insatser för FSI, starta ett nytt samarbete med Finlands Olympiska Kommitté och ett nytt tränarsamarbete.

- Jag ser det som en stor möjlighet för juniorer och dem som strävar efter att bli toppidrottare, säger Oksanen som inte avslöjar helheten.

FSI:s ordförande Jan-Erik Enestam har varit nöjd med Oksanens arbete som generalsekreterare.

- Michael har gjort en uppskattad insats för Finlandssvensk Idrott, säger Enestam. Hans riktiga skötebarn och det största arvet han lämnar bakom sig är Idrottsgalan som i februari har tioårsjubileum.

Idrottsgalan har ökat på synligheten

Själv är Oksanen glad över att finlandssvensk idrott, bland annat via Idrottsgalan, fått mera synlighet.

- Det ingick i min arbetsuppgift att komma med något som kunde få större uppmärksamhet. Då föddes tanken med Idrottsgalan.

Oksanen anser också att den intensiva debatt som fördes om Idrottsgalans vara eller icke vara, gav viktiga uppslag för hur alltig kunde göras bättre.

En skicklig ledare skall vara lyhörd och då har man större chans att få sina idér igenom.

- Det handlar om en diskussion och i ett samhälle som hela tiden förändras skall man inte torpedera nya idéer genast. Man måste pröva på nya saker, till och med för att märka att det man tidigare gjorde var bra.

"Gör och få förlåtelse"

Processen med att hitta en efterträdare till Oksanen går enligt Enestam igång så fort som möjligt.

- Ifall vi hinner, finns annonser om den öppna tjänsten till påseende redan under kommande veckoslut. Ifall inte så senast därpå följande veckoslut. Sedan följer en urvalsprocess varefter de bästa kandidaterna presenteras för styrelsen.

- Optimalt skulle vara ifall vi hade en ny generalsekreterare i början av november och att den personen kunde arbeta parallellt med Oksanen ända tills han eller hon inleder sitt nya arbete, säger Enestam.

Oksanen vill givetvis vara med i förberedelserna för den tionde Idrottsgalan. Till sin efterträdare har han följande goda råd att komma med:

-Gör och få förlåtelse i stället för att låta bli och be om förlåtelse. Det är bättre att testa och lära sig av misstagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport