Hoppa till huvudinnehåll

Nytt försök med guidekurs på Kimitoön

Kati Sandelin, kursplanerare vid Kimitoöns vuxeninstitut augusti 2014
Kati Sandelin, kursplanerare vid Kimitoöns vuxeninstitut. Kati Sandelin, kursplanerare vid Kimitoöns vuxeninstitut augusti 2014 Bild: Yle/Monica Forssell kati sandelin

Kimitoöns vuxeninstitut gör ett nytt försök med guidekurs på ön. Kursen inleds i höst och avslutas nästa vår.


I våras då institutet senast försökte ordna kursen var intresset inte tillräckligt stort, men den här gången ser det lovande ut. En handfull personer har redan hört av sig, berättar kursplanerare Kati Sandelin.

I dag finns enbart tre aktiva guider på Kimitoön och behovet av fler som kan guida på ön är stort.

- För att delta i kursen krävs att man är intresserad av Kimitoön, att man tycker om att vara med människor och så får man också gärna vara tvåspråkig, förklarar Kati Sandelin.

Många av dem som besöker Kimitoön talar finska och därför finns det också behov av guider som kan finska. Själva guidekursen är ändå tvåspråkig.

Över hundra olika kurser

Kimitoöns vuxeninstitut ordnar sammanlagt 113 kurser under läsåret 2014-2015. Antalet studerande brukar röra sig kring cirka 1200 per läsår och antalet lärare kring 80.

De flesta kurserna kostar kring 40 euro. Arbetslösa, seniorer och invandrare kan få rabatt på en del av kurserna.

Årets kursutbud består av både gamla bekanta kurser, så som vävning, knyppling och musik men med finns också nya kurser som till exempel matlagning med fokus på specialdieter samt tillverkning av pilbågar.

Till de kurser som brukar fyllas snabbt hör kurserna i matlagning, gymnastik och yoga.

Studieprogrammet skickas hem denna vecka och anmälningar tas emot per telefon och via institutets webbplats från och med tisdagen den 26 augusti klockan 10. Det går inte att anmäla sig per e-post eller textmeddelande.