Hoppa till huvudinnehåll

"Servicesedlar ökar valfriheten"

Laserborr.
Åbo stad inför servicesedlar också inom bland annat tandvården. Laserborr. Bild: Anne Mattsson tandläkare

Åbo stad satsar allt mer på servicesedlar. Det kommer fram i det sparprogram, som behandlas i stadsfullmäktige på måndag.

Servicesedlarna har använts redan en längre tid inom dagvården i Åbo. I framtiden ska sedlarna också i större utsträckning tas i bruk inom tandvården, handikappvården och äldreomsorgen.

- Meningen med servicesedeln är att öka på valfriheten och jämställdheten. Alla kommuninvånare erbjuds chansen att välja var de får vård, förklarar Tuomo Melin som jobbar som expert vid jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra.

Fonden har varit med om att utveckla ett system för servicesedlar inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Klara och tydliga regler behövs

Med hjälp av servicesedlarna kan kommuninvånarna välja vem de köper tjänster av.

Kommunen bestämmer sedlarnas värde, bland annat beroende på invånarens inkomster och invånaren betalar sedan skillnaden.

För att systemet ska fungera är det viktigt att kommunerna skapar regler för vad servicen får kosta och att det finns kriterier för hur servicen ska fungera.

En möjlighet är att kommunerna bestämmer ett maximibelopp för tjänsten som de privata aktörerna inte får överskrida. Kommunerna bör också ha en lista över vilka företag som tar emot servicesedlarna. På det sättet har de bättre möjligheter att granska företagen och den service de erbjuder.

Enligt Melin gynnar systemet med servicesedlar också svenskspråkiga kommuninvånare.

- Med hjälp av servicesedlarna kan invånarna fritt välja vem de går till. Då kan svenskspråkiga välja någon som erbjuder service på svenska, säger Melin.

Läs också:
Skolor och vården drabbas när Åbo sparar
Åbo satsar på servicesedalr inom dagvården
Missnöje med servicesedlar i Åbo

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland