Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals FN-soldater till Centralafrikanska republiken

franska trupper i CAR
Den forna kolonialherren Frankrike har skicakt trupper till Centralafrikanska republiken franska trupper i CAR Bild: EPA/LEGNAN KOULA franska trupper

FN kommer att skicka 12 000 fredsbevarare till Centralafrikanska republiken. Drygt hälften av dem kommer att vara på plats i landet från och med den 15 september, och resten senast i början av år 2015.

FN-styrkan tar över ansvaret för ordningen av en afrikansk styrka.

Centralafrikanska republikens FN-sändebud uppger att FN:s säkerhetsråd hade godkänt en styrka på 12 000 man i april, men till en början åker alltså knappt 8000. Fredsbevararnas huvudskliga uppgift är att skydda civila.

Landet har skakats av våld sedan en muslimsk allians kallad Seleka störtade den långvarige presidenten i en statskupp i mars 2013.

En kristen styrka kallad anti-Balaka (vilket betyder anti-machete) grundades med stöd av ex-presidentens trogna för att bekämpa dem, vilket ledde till sekteristiskt våld där civila plundrades, våldtogs och mördades.

Situationen för civila fruktansvärd

I januari störtades Seleka från makten och tiotusentals muslimer flydde till de norra delarna av landet och till grannländerna.

Tusentals har dödats och våldet har fortsatt trots att en vapenvila ingicks den 23 juli.

En övergångsregering har installerats, och kring 2000 franska och 6000 afrikanska fredsbevarare har varit på plats för att försöka lugna läget i landet. Av afrikanerna kommer 5800 att flyttas över till FN-styrkan, som dessutom stärks med 1800 nya soldater.

I huvudstaden Bangui har säkerheten blivit bättre, men i resten av landet är läget mycket allvarligt och de civilas situation oroväckande.

Processen från att FN-sändebudet bad om styrkor till att de kommer till landet har tagit ett år. Under tiden har säkerhetsrådet antagit fyra resolutioner och godkänt en fredsbevararmission till landet.

Läs också: Massaker i Centralafrikanska republiken