Hoppa till huvudinnehåll

Åbo lockar inflyttare

Husfasad i Åbo.
Husfasad i Åbo. Bild: Yle/Rolf Granqvist flervåningshus

Fenomenet att folk lämnar glesbygden och flyttar in till större städer är inget nytt fenomen. De senaste fem åren har den här trenden närmast exploderat.

Idag bor redan 90 procent av finländarna i de stora stadsregionerna, och det här är ett tydligt tecken på hur tudelat Finland har blivit. De centrala städerna och tillväxtregionerna samlar nya invånare medan resten av landet småningom håller på att tömmas på folk.

Flyttrörelsen beror dels på att unga flyttar till större orter för att studera och sedan stannar kvar då de får jobb. Invandringen är också en stor orsak till att befolkningen i de stora städerna ökar.

Det konstaterar doktorn i statskunskap Timo Aro, som har sammanställt en analys av flyttningsrörelsen i Finland under åren 2009 till 2013.

Unga flyttar, äldre stannar

Södra och sydvästra Finland lockar mest inflyttare. Helsingfors är den största magneten men Åbo är också ett populärt alternativ.

En av de största förlorarna är Salo. S:t Karins och Salo är bland de kommuner som tappar mest unga invånare i åldern 15 till 24 år.

Sammanlagt flyttade 1,3 miljoner människor inom Finland under åren 2009 till 2013, hälften av dem mellan olika stadsregioner.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland