Hoppa till huvudinnehåll

Andjägarna i Östnyland drabbas av förbud

(arkivbild) Bild: YLE/Fred Wilén änder

Andjakten som nyss har inletts och många andra former av jakt kan i framtiden förbjudas på statens Natura-2000-skyddsområden.

Bror Tallberg vid Borgå jaktvårdsförening säger att det skulle påverka andjakten i Östnyland.

- Vi har redan Svinö-området som är fredat långt nedåt och så har vi Pernåviken, så nog kommer det att inverka en hel del i Östnyland.

Tallberg hoppas att det blir förändringar och litet andra åsikter efter nästa riksdagsval. Natura-områdena är många gånger fredade av andra orsaker än jakt, det kan vara fråga om skalbaggar, växter eller skogstyper, som ingenting har med jakt och vilt att göra.

Andjakten har en stor betydelse i Östnyland, säger Tallberg. Det är rätt så många jägare som inleder säsongen med andjakten. Han konstaterar att redan blyhagelförbudet gjorde att en del jägare slutade med andjakten. De tillåtna patronerna är betydligt dyrare än blypatronerna.

Många olika förbud minskar på möjligheterna att upprätthålla jaktlag, både intresset och medlemsantalet sjunker, säger Bror Tallberg.

Bakgrunden till förändringarna är naturskyddslagen från år 2011. Med den vill miljöministeriet att statens skyddsområden skall vara så gott som orörda av människohand. Det innebär att det senast år 2020 ska vara jaktförbud på statens Natura-skyddsområden.

Läs mer: Slutjagat för 100 000 andjägare

Läs också