Hoppa till huvudinnehåll

Augustis regnrekord finns i Egentliga Finland

Regnet öser ner i Houtskär
Regnet öser ner i Houtskär Bild: Tove Söderman regnväder

Augusti har varit exceptionellt blöt. Mest har det regnat i S:t Karins och Somero. Under fyra dagar regnade det 120 millimeter i S:t Karins, medan den normala regnmängden för hela augusti är 80 millimeter.

Enligt Meteorologiska institutet har S:t Karins och Somero varit de regnigaste kommunerna i augusti. S:t Karins har fått 179 millimeter vatten medan Somero fått 178 millimeter. Samtidigt har regnmängden i hela Finland varit mindre än normalt.

Den största mängden vatten på ett dygn uppmättes i Salkola i Somero den 11 augusti då det regnade 56 millimeter på en dag,

Enligt Översvämningscentret har regnen ändå inte orsakat någon översvämningsrisk, eftersom marken varit torr efter sommaren.

Regnet fortsätter

Enligt väderprognoserna som sträcker sig till slutet av nästa vecka fortsätter det regna eftersom ett segt lågtryck håller sig över Finland. Största delen av regnskurarna kommer dagtid, med vid kusten regnar det även nattetid. Under veckoslutet kan det ställvis komma 20-30 millimeter vatten, men regnmängder är svåra att förutspå.

Temperaturen i södra och mellersta Finland har varit typisk för slutet av augusti, alltså cirka 15 till 20 grader.

Läs också