Hoppa till huvudinnehåll

Det här ska minska nedskräpningen i parkerna i Helsingfors

Pantrör i Hesperiaparken
Pantrören finns redan uppsatta vid flera skräpkorgar i Hesperiaparken vid Tölöviken. Pantrör i Hesperiaparken Bild: YLE/ Christoffer Gröhn pantrör

Helsingfors stad vill nu minska på nedskräpningen i parkerna genom att lägga upp pantrör bredvid en del skräpkorgar i Hesperiaparken. Vid staden hoppas man att tomburkar och tomflaskor nu läggs i pantrören istället för att de tar plats i skräpkorgen. Men champagneflaskorna och konjaksflaskorna får däremot inte plats.

- Det finns två orsaker till att staden nu lägger upp de här pantrören i parken. Det här underlättar både återvinningen av tomflaskor och tomburkar och tömningen av skräpkorgarna överlag eftersom de nu inte fylls av flaskor och burkar, säger biträdande stadsdirektör Pekka Sauri.

- Flaskorna och burkarna är stora och det behövs inte många för att en skräpkorg ska fyllas, men nu då de kan sättas i pantrören borde det bli lättare att hålla staden ren, säger Sauri.

Pantrören ska tömma sig själva

Sauri säger att de här pantrören också underlättar för dem som försörjer sig genom att panta burkar och flaskor.

- Det är nu mycket lätt att samla i hop burkarna och flaskorna eftersom rören kan tömmas genom en rörelse. Om samlarna måste gräva i skräpkorgarna leder det till att skräpet sprids omkring. Jag tycker det här är en win-win-lösning.

Räknar staden alltså med att rören töms av sig själv?

- Det är meningen. Vi måste förstås följa med om det händer men det finns människor som försörjer sig genom att samla tomburkar och tomflaskor.

Champagneflaskan eller konjaksflaskan får inte plats

I ett pantrör ryms sex stycken 0,33 liters burkar eller tre halvliters flaskor. Men om flaskorna har en lite annan form lämpar de sig inte för pantröret. Urdruckna champagneflaskor, konjaksflaskor eller en och en halvliters flaskor ryms inte i röret.

Tommi Vihavainen vid Palpa, som har hand om returflaskorna, säger att bolaget nu i samråd med Helsingfors stad vill vänta och se vilken respons pantrören får och först därefter funderar man på om det behövs bredare rör.

konjakshyllan på alko
De här konjaksflaskorna får inte plats i pantröret. konjakshyllan på alko Bild: YLE/ Rolf Streng vsop

- Vi följer nu med hur det här pilotprojektet tas emot och därefter går vi vidare. Jag vill inte lova någonting, säger Vihavainen.

Pekka Sauri hävdar att skumpa- och champagne bara dricks under valborg.

- Vi måste se om vi också ska börja med pantrör för skumpaflaskor. Men jag tycker inte det är ett stort problem, förutom under valborg, säger Sauri.

Pantrören har redan funnits i några år i flera städer i Sverige och i Tyskland. Enligt Vihavainen har rören samma form överallt.