Hoppa till huvudinnehåll

Har du visor min vän, sjung dem nu

Från daghem till ålderdomshem: Bengt Ahlfors "Har du visor min vän" var en trogen visa på 1970-talet. Här framförs den i äkta revystil av Sinikka Sokka, Toni Edelmann och Tom Wentzel.

Den oerhört älskade visan "Har du visor min vän" är skriven och tonsatt av Bengt Ahlfors. Den ingick i revyn Planket på Lilla teatern 1969. Revyn gästspelade också på Intima teatern i Stockholm.

"Har du visor min vän" började genast spridas och leva sitt eget liv. I finlandssvenska kretsar sjöngs visan vid alla kör- och allsångstillfällen. Här hör vi Sinikka Sokka, Toni Edelmann och Tom Wentzel uppföra den i en gripande och lite politisk revy-aktig tolkning med ett vackert flöjtsolo.

Har du visor min vän finns översatt till finska med två olika texter: Älä oottamaan jää med finska ord av Pekka Sipilä och med arrangemang av Seppo Hovi och Laula laulusi pois med text av Sini Sovijärvi.

Text: Ida Fellman

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet