Hoppa till huvudinnehåll

Ingen kursändring i Turkiet

Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu
Turkiets blivande premiärminister Ahmet Davutoğlu Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu Bild: EPA/Orestis Panagiotou ahmet davutoglu

Turkiets blivande premiärminister Ahmet Davutoğlu är på många sätt rena motsatsen till den nuvarande premiärministern Recep Tayyip Erdoğan som blir president. Erdoğan är en demagog som trollbinder sina väljare. Davutoğlu är en torr akademiker som är handplockad av Erdoğan och därför kan man inte räkna med att politiken ändras.

Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoğlu har utsetts till ny premiärminister av det styrande AK-partiets valmöte. Han tar över nästa vecka då nuvarande premiärministern Recep Tayyip Erdoğan blir president

Ahmet Davutoğlu blev utrikesminister i maj 2009. Före det jobbade han som utrikespolitisk rådgivare åt premiärminister Erdoğan. Davutoğlu spelade en viktig roll i skytteldiplomatin i samband med Israel-Gaza-konflikten år 2008. Han är ursprungligen akademiker med internationella relationer som specialitet. Innan han blev diplomat och politiker var han professor. Han blev snabbt den nya kelgrisen i internationella medier. Till skillnad från Erdoğan talar han flera språk.

Ny premiärminister, ny stil

Ahmet Davutoğlu kommer att bli en helt annorlunda premiärminister än vad Turkiet har haft de senaste elva åren. Davutoğlu är en intellektuell som på inget sätt kan mäta sig med Erdoğan då det gäller att tala till massorna. Erdoğan är en retoriker och demagog som får åhörarna med sig. Davutoğlu är en tillbakadragen analytiker. Stilen kommer att ändras, men knappast politiken.

Turkiets premiärminister och utrikesminister diskuterar
Erdogan och Davutoglu diskuterar Turkiets premiärminister och utrikesminister diskuterar Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH ahmet davutoglu

Turkiets utrikespolitik de senaste åren har präglats av Davutoğlus tänkande. Målet är att landet inte enbart blir en regional makt mellan Europa och Mellanöstern, utan ett land med inflytande på världsnivå. Hans slogan har varit ”noll problem med grannarna”.

Utvecklingen har ändå inte gått som Davutoğlu hade planerat. Turkiet har mer eller mindre stött den syriska oppositionen för att störta Bashar al Assad. Arabvåren blev inte den framgång för den turkiska modellen som det styrande islamska Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) hade drömt om.

Nu har Turkiet problem med många grannar och för första gången i republikens historia har Turkiet ingen ambassadör i varken Kairo eller Tel Aviv. Relationerna till USA är ansträngda efter Erdoğans utfall mot Israel. Likaså har Turkiet problem med grannarna Irak och Iran.

USAs utrikesminister diskuterar Syrien med Turkiets utrikesminister
Turkiets och USA:s utrikesministrar på Syrienkonferens USAs utrikesminister diskuterar Syrien med Turkiets utrikesminister Bild: EPA/HAKAN GOKTEPE / POOL davutoglu

Erdoğan behåller makten

Recep Tayyip Erdoğan blir Turkiets president nästa vecka. Enligt konstitutionen är presidentens ställning i det närmaste ceremoniell. Men det duger inte för Erdoğan. Han har öppet sagt att han kommer att hålla ett hårt grepp om politiken, trots att han formellt måste lämna AK-partiet.

Man kan därför räkna med att Ahmet Davutoğlu kommer att förverkliga Erdoğans linje trots att presidenten inte ska blanda sig i den löpande politiken. Det är en fråga som Erdoğan kommer att ta upp senare. Han kommer att föreslå en ändring av konstitutionen så att Turkiet kunde bli en presidentledd stat i likhet med Förenta staterna.

Konflikten med Gül

Att Erdoğan är den verkliga makthavaren märks också i det sätt som AKP har förberett maktskiftet. Det har funnits krafter inom AKP som har drivit på att den sittande presidenten Abdullah Gül kunde bli partiledare och premiärminister. Men Gül som var med och grundade AKP, blev utmanövrerad av Erdoğan. Om valet av ordförande för AKP hade hållits som planerat efter att Gül hade avgått som president, kunde han ha anslutit sig till partiet på nytt och därmed varit valbar. Men Erdoğan tidigarelade nomineringsmötet så att det hölls medan Gül fortfarande var president och därför inte var valbar.

Turkiets president Abdullah Gül
Turkiets avgående president Abdullah Gül Turkiets president Abdullah Gül Bild: EPA/STRINGER abdullah gül

Det har de senaste åren funnits en splittring mellan Erdoğan och Gül, en splittring som också finns inom partiet. Gül är moderatare än den hårdföre Erdoğan. Konflikten kom i öppen dager då Gül förra året kritiserade de hårda tagen mot demonstranterna i Geziparken i Istanbul. Gül har också sagt han är för ett parlamentariskt system i Turkiet, vilket kan tolkas som att han inte stöder Erdoğans plan att ändra konstitutionen.

Gül har smutskastats av Erdoğans anhängare på ett sätt som fick Güls fru att ta bladet från mun. På en avskedsmottagning tidigare i veckan rasade Hayrünissa Gül mot dem som har motarbetat hennes man.

Siktet är parlamentsvalet nästa år

Erdoğans stora plan är att AKP ska vinna parlamentsvalet nästa år, så att man kan ändra konstitutionen. Trots att presidenten ska hålla sig borta från politiken, kommer Erdoğan knappast att hålla tyst. Hans bidrag kan bli avgörande för ifall AKP ska vinna valet.

Det stödet kommer den okarismatiske Ahmet Davutoğlu att behöva, eftersom han saknar stöd hos AKP:s kärnväljare. Erdoğan kommer också att behövas för att hålla ihop partiet. Om Ahmet Davutoğlu misslyckas med att leda AKP till valseger 2015 kan det bädda för att Gül återvänder till politiken.

Läs också