Hoppa till huvudinnehåll

Landsbygden avfolkas i snabb takt

Bild: Yle/Seppo Sarkkinen
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen Bild: Yle/Seppo Sarkkinen åkerväg

Fenomenet att folk lämnar glesbygden och flyttar in till större städer är inget nytt fenomen - men de senaste fem åren har den här trenden närmast exploderat.

I dag bor redan 90 procent av finländarna i de stora stadsregionerna, och det här är ett tydligt tecken på hur tudelat Finland har blivit. De centrala städerna och tillväxtregionerna samlar nya invånare medan resten av landet småningom håller på att tömmas på folk.

Det konstaterar doktorn i statskunskap Timo Aro, som har sammanställt en analys av flyttningsrörelsen i Finland under åren 2009 till 2013.

Unga flyttar, äldre stannar

Allra mest människor flyttar alltså till södra och sydvästra Finland - och inte helt överraskande är det Helsingfors som är den största magneten. Andra vinnare än de här regionerna är trakterna kring Uleåborg, Jyväskylä, Kuopio och Vasa.

Uppdelningen i vinnare och förlorare är solklar - i bara 17 regioner av 70 har invånarantalet ökat - resten har bara tappat folk. De största förlorarna är bland annat regionerna Kemi-Torneå, Kajana, Norra Savolax och Jakobstad.

Sammanlagt flyttade 1,3 miljoner människor inom Finland under åren 2009 till 2013, hälften av dem mellan olika stadsregioner. Iögonenfallande är också flyttarnas ålder - nästan fyra femtedelar av alla som flyttade var under 35 år. Den äldre befolkningen är den som stannar kvar, när trakten runtomkring småningom töms.