Hoppa till huvudinnehåll

Oro över kristelefonen

Mobiltelefon
Samtalen till kristelefonen har ökat avsevärt under sommarmånaderna. Mobiltelefon Bild: Yle telefon

Allt fler unga ringer till kristelefonen, meddelar föreningen för mental hälsa i Finland. Under juni månad i år ökade samtalen till kristelefonen drastiskt.

Det kom sammanlagt 18 000 samtal under juni månad vilket är 6000 fler än under samma månad ifjol. Det innebär en ökning på hela 40 procent. Vanligtvis får kristelefonen ta emot ungefär 12000 samtal i månaden.

Särskilt har samtalen där de unga berättar om sina självdestruktiva tankar och sitt självdestruktiva beteende ökat.

Föreningen meddelar att många unga också berättar om sin ångest, rädsla för olika sociala situationer, prestationsångest och ensamhet.

- I samtalen kan vi se att det på många orter inte finns någon psykiatrisk jour eller att den håller stängt under sommaren. Det att tjänsterna koncentrerats till tillväxtorterna kommer också tydligt fram, säger Susanna Winter, chefen för kristelefonverksamheten på Föreningen för mental hälsa i Finland.

I kristelefonen svarar krisarbetare och utbildade frivilliga stödpersoner på 24 orter runtom i landet. Kristelefonen betjänar på finska men Annika Kihlman vid Föreningen för mental hälsa i Finland uppger att det ofta går att nå en svenskkunnig frivillig.

Läs också