Hoppa till huvudinnehåll

Snellman fick 80 000 euro i böter

Fryslagret vid Snellman Ab är fyllt med grisfötter och grisnackar som väntar på export
Arkivbild. Fryslagret vid Snellman Ab är fyllt med grisfötter och grisnackar som väntar på export Bild: Yle/Kjell Vikman snellman ab

Fem arbetarskyddsbrott ledde till en fällande dom för Snellmans Köttförädling Ab i Vasa hovrätt. Snellman hade överklagat domen från Österbottens tingsrätt men domen höll i hovrätten.

Det var i oktober 2013 som Österbottens tingsrätt fällde Snellman. Dom löd 80 000 euro i böter. Dessutom dömdes två arbetsledare och två produktionschefer för arbetarskyddsbrott.

Fem arbetsolyckor inträffade under åren 2009-2011.

Efter domen i tingsrätten överklagade Snellman och ville att boten antingen skulle dras in eller sänkas. Men hovrätten ansåg att inte att domen behövde ändras.

Enligt bolagets överklagande hade de som skadats i arbetsolyckorna varit oförsiktiga och att skadorna inte var allvarliga.

Två av Snellmans representanter som dömdes i tingsrätten överklagade domen. De maskiner som de skadade använde var CE-märkte och enligt Snellman borde de då kunna lita på att maskinerna är trygga att använda.

Arbetarskyddsmyndigheten anser att CE-märkningen inte fråntar arbetsgivaren ansvaret om att försäkra sig att maskinerna är trygga, Det framkom att alla fem olyckor var snarlika och att alla maskiner som användes vid olyckorna var bristfälligt skyddade.

Läs också:Man skadad i arbetsolycka i Jakobstad

Läs också